Hrabra sestra se oporavlja: Morala sam da izdržim zbog bebe

Samo sam radila svoj posao, i sigurna sam da bi i sve moje koleginice postupile kao i ja, skromno priča Mirjana
381 pregleda 36 komentar(a)
Mirjana Celić Bakić, Foto: Tufik Softić
Mirjana Celić Bakić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 08.02.2016. 14:38h

Humani podvig medicinske sestre iz Berana Mirjane Celić Bakić, koja je, iako i sama teže povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi nadomak Kliničkog centra (KC), spasavala život tek rođene bebe, ovih dana je predmet velike pažnje i prepričavanja u gradu na Limu, Crnoj Gori, pa i šire.

Iz bolesničke postelje na neurološkom odjeljenju beranske Opšte bolnice ona za “Vijesti” priča kako dobija poziva sa svih strana.

„Ljudi me zovu i iskazuju divljenje i zahvalnost. Ja sam samo radila svoj posao, i sigurna sam da bi i sve moje koleginice postupile kao i ja. Takav je poziv medicinske sestre“, kaže Celić Bakić.

Ono što je ona, međutim, uradila zaslužuje svaku pohvalu i daleko je iznad običnog humanog gesta.

Celić Bakić je te noći bila u pratnji tek rođene bebe, koja je zbog urođenih srčanih komplikacija transportovana iz Berana u KC. Sudbina je tako namjestila da se u blizini KC, kod zgrade “Vektra”, na kružnom toku, dogodi sabraćajna nezgoda u kojoj je medicinska sestra teže povrijeđena. Vozač i dijete koje je bilo u inkubatoru prošli su bez povreda.

„Nijesam tog trenutka razmišljala o sebi. Izašla sam iz auta, umotala sam bebu u ćebe i obezbijedila napajanje kiseonikom. Prihvatio nas je prvi taksista i za manje od dva minuta bili smo u KC. Tek kada sam kolegama u Centru za neonatologiju predala bebu i kada sam bila sigurna da je zbrinuta, osjetila sam bolove i mučninu i izgubila svijest“.

„Mirjana je imala težak potres mozga i povrede vratnih pršljenova. Pričala je nepovezano i bila je u dosta lošem stanju. Pravo je čudo kako je u takvom stanju uradila to što je uradila“, objašnjava neurolog Merdin Markišić

Njoj su, potom, u KC pružili pomoć i uradili dijagnostiku, a suprug Rade, koji takođe radi u Opštoj bolnici, otišao je po nju i na njeno insistiranje vratio je iste noći za Berane, gdje je smještena na neurološkom odjeljenju.

„Mirjana je imala težak potres mozga i povrede vratnih pršljenova. Pričala je nepovezano i bila je u dosta lošem stanju. Pravo je čudo kako je u takvom stanju uradila to što je uradila, i tim prije je njen podvig veći i humaniji“, objašnjava neurolog Merdin Markišić.

„U tom trenutku razmišljala sam samo o tome da je to nečije dijete i da moram da izdržim. To mi je dalo snagu“, kaže Celić Bakić.

Doktorka Nada Radević, specijalista neonatolog, zadovoljna je zbog srećnog ishoda i ponosna na pedijatrijsku sestru Mirjanu.

„To je stvarno jedan vanredni herojski čin. Naše dijagnoze su se pokazale ispravne i mi smo srećno zbog toga što smo na vrijeme reagovali i odmah nakon rođenja bebu uputili na dalju dijagnostiku u Podgoricu. Novorođenče je odatle dalje transportovano za Beograd i mi mu želimo brz oporavak, kao i našoj hrabroj koleginici“, kaže dr Radević.

Zadovoljstvo i divljenje ne krije ni direktor Opšte bolnice u Beranama dr Budimir Dabetić, koji takođe izjavljuje javnu zahvalnost i Mirjani i novinarima koji su, kako kaže, pokazali interesovanje i crnogorskoj javnosti “pokazali i prikazali zdravstvene radnike i zdravstveni sistem u pravom svjetlu”. „Zdravstveni radnici u našoj bolnici, kao i u čitavom zdravstvenom sistemu, radeći dvadeset četiri sata, 365 dana u godini, spremni su da u potpunosti budu posvećeni svima onima kojima je potrebna medicinska pomoć, što je pokazala i Mirjana svojim primjerom“, kaže Dabetićeva.

Celić Bakić skromno priča kako je samo slijedila načela medicinske etike, pribranosti, snage i požrtvovanja.

“Proradio” i majčinski instinkt

Celić Bakić je majka dva dječaka, Viktora starog sedam, i Stefana tri godine, koji je željno čekaju da izađe iz bolnice. „Jedanaest godina radim kao medicinska sestra. Moj suprug je tehničar na internom odjeljenju. Opredijeljeni smo porodično za ovaj humani poziv. Ali ja sam prije svega majka. Imam jako naglašen taj majčinski instikt, i pored medicinskih etičkih imperativa, i time sam se vodila dok sam te noći, koju ću pamtiti čitavog života, spasavala jednu tek rođenu bebu“, priča ona.

Bonus video: