Bruse talente, a sanjaju ring

Bokserski klub “Nikšić Stars” ima 15 registrovanih takmičara i desetak koji su tek počeli, uzrasta od 12 do 17 godina
338 pregleda 2 komentar(a)
boks, Nikšić Stars, Foto: Svetlana Mandić
boks, Nikšić Stars, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.02.2016. 14:40h

Mladi bokseri kluba “Nikšić Stars” nemaju ring u prostorijama u kojim treniraju, a postižu zapažene rezultate, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Prošle godine njihov klub obilježio je deset godina postojanja, ali ne i intenzivnog rada, jer su zbog finansija i loših uslova, nekoliko godina morali da pauziraju.

Predsjednik kluba Rajko Radulović ističe da je plemenita vještina, koja je godinama bila perjanica crnogorskog sporta, u Nikšiću odavno na “infuziji”.

“Problemi u bokserskom sportu u Nikšiću datiraju maltene od njegovog nastanka. Nikada ovaj grad nije stao iza ovog sporta, što mogu potvrditi i stariji bivši takmičari i treneri, a uvijek su bokseri iz ovoga grada bili okosnica crnogorskog sporta”, kazao je predsjednik kluba koji broji 15 registrovanih takmičara i desetak koji su tek počeli, uzrasta od 12 do 17 godina.

Mladi bokseri pomenutog kluba treniraju tri puta nedjeljno u Sportskom centru, prostoriji od tridesetak kvadrata, bez ringa, i sa vrećama koje moraju stavljati prije svakog treninga i skidati kada s završe svoj termin. Korišćenje sale im plaća opštinski Sekretarijat za sport.

“Nemamo osnovni sportski sadržaj, a to je podni ring, a nemamo ni svoj prostor gdje možemo vježbati. Svi dobro znamo da su treninzi tri puta sedmično nedovoljni, jer da bi neko bio prosječan, a ne vrhunski sportista, morao da trenira više od toga”, kazao je Radulović.

Ring, ističe on, i ne košta puno, posebno ako se uzme u obzir, kako je kazao, koliko se novca izdvaja za ostale sportove.

“Da se naruči ring iz Beograda potrebno je oko 2.000 eura. Rado bismo mi sami nabavili ring, ali nam to finansijska situacija ne dozvoljava. Smatram da to nijesu neka značajna sredstva, posebno ako imamo u vidu da recimo dva koša za ABA ligu koštaju oko 20 hiljada eura, ako se grade bazeni gdje se donira stotinu hiljada, ako u Sportskom centru imate 30 klubova od kojih svi imaju obezbijeđene sportske sadržaje, kako kada su u pitanju sportovi sa loptom, tako i oni bez lopte”, kazao je Radulović.

Zahvalni su, kako je kazao, lokalnoj upravi i nadležnom opštinskom sekretarijatu na plaćenim terminima, ali smatra da nikšićki bokseri zaslužuju mnogo više od toga.

“Pisali smo zahtjev kako za podni ring, tako i da nam se dodijeli prostorija za treninge, kao i da nam se poveća broj treninga, ali svi naši zahtjevi su odbijeni. Ako sportski centri drugih opština imaju riješeno ovo pitanje, poput Bijelog Polja, Budve, Podgorice, smatram da ono može biti riješeno i u našoj opštini”, kazao je predsjednik BK “Nikšić Stars”.

Bokseri pomenutog kluba prošle godine učestvovali su u revijama u Budvi i Beranama, a takmiče se i u regionalnoj Benex ligi za mlađe uzraste.

Direktor omladinske škole “Stars” Neđeljko Jaredić, boksovao je dvadesetak godina, bio je i prvak Crne Gore i smatra da je tadašnja generacija, u odnosu na boksere koji tek stasavaju, bila u prednosti.

“Tada smo makar imali salu. Danas u našem gradu postoje još četiri bokserska kluba i nijedan nema salu. Međutim, ova djeca ne odustaju od boksa, iako vide kakvi su uslovi. Čak idu kod roditelja i mole ih da nam kupe rukavice, kao što su to uradila dva brata Đukanovića. Jedinu pomoć imao sam od Veselina Grbovića koji nam plaća ove termine, a drugo ništa. Kada idemo na takmičenja, molimo prevoznike za autobuse, i izađu nam u susret, čak i na željezničkoj stanici molimo za povratne karte. Snalazimo se, ali ne posustajemo u borbi”, kazao je Jaredić.

Na Olimpijadi bila dva nikšićka boksera

Iako nemaju adekvatne uslove, Jaredić ističe da su mladi sa kojima radi veoma telentovani.

“Trener reprezentacije Dragan Đuričković kazao mi je da imam samo takve talente. Da imamo uslova vjerovatno bih imao jednog Draškovića, Gajovića. Tad bi svi stali uz njih da se slikaju, da idu sa njima na Olimpijadu, ali neće niko da pomogne. Još niko nije došao da vidi gdje radimo. Ipak, nadam se da će brzo doći vrijeme da talenti odavde uspiju”, kazao je Jaredić. Iako nikšićki bokseri nemaju salu i prostorije za rad, grad pod Trebjesom je na dva poslednja turnira na Olimpijskim igrama imao svoje predstavnike.

Bonus video: