OD 1. MARTA ZA ĐAKE KOJI PUTUJU DO DANILOVGRADA

Mjesečno za prevoz 20 eura

Prevoznici naplaćuju mjesečnu kartu za đake 25 eura, Ministarstvo prosvjete će participirati 20 odsto od cijene karte
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2016. 18:54h

Oko 400 podgoričkih đaka koji putuju u danilovgradsku Gimnaziju plaćaće od 1. marta prevoz 20 eura mjesečno. Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će, od tog datuma, roditeljima, po dostavljanju dokaza o kupovini mjesečne karte, refundirati 20 odsto karte, odnosno 5 eura. Đačka karta do Danilovgrada košta 25 eura.

Savjet roditelja učenika danilovgradske Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ je na prekjučerašnjem sastanku jednoglasno zaključio da bi najbolje bilo da se prevoz učenika nastavi kao i do sada. To podrazumijeva da će, do kraja ove školske godine, poseban linijski prevoz i dalje biti organizovan, sa istim prevoznikom i istim stajalištima.

Direktorica Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ Slavica Pavićević kazala je da odluka da se participira u cijeni karte prevoza u međugradskom saobraćaju nije novina, već nešto o čemu se razgovaralo i što se planski realizovalo shodno zakonskim obavezama.

„Ovim povodom, pored saopštenja koje je pročitano svim učenicima, organizovani su roditeljski sastanci i sastanak Savjeta roditelja“, rekla je Pavićević.

Ona je dodala da učenici koji upisuju i pohađaju Gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“ ovakvu odluku ne donose zbog prevoza, već zbog kvalitetne organizacije, stručnosti i maksimalne posvećenosti zaposlenih.

Nadležni u Ministarstvu prosvjete su, shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza, donijeli

Uputstvo za ostvarivanje prava na participaciju prevoza u gradskom, prigradskom i međugradskom prevozu, na osnovu kojeg se od 1. marta realizuje participacija prevoza za međugradski prevoz.

„Ministarstvo prosvjete, shodno propisima, ne može biti organizator prevoza i ne može zaključiti ugovore s prevoznicima, već može samo participirati u cijeni karte za prevoz u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola koji putuju pet i više kilometara do škole“, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću ministarstva.

Iz resornog ministarstva dodaju da su vodili računa o bezbjednosti prevoza učenika u međugradskom saobraćaju, te da su Uputstvom definisali mogućnost da Savjet roditelja organizuje posebni linijski prevoz.

U skladu sa Uputstvom Ministarstva učenici, čiji roditelji odnosno staratelji, ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte.

Galerija