Zika moguća i u Crnoj Gori

Šefica SZO za Crnu Goru Mina Brajović ranije je kazala “Vijestima” da će tokom proljeća i ljeta, s pojavom komaraca, rizik od prenošenja virusa biti povećan
117 pregleda 32 komentar(a)
Zika virus mapa, Foto: SZO
Zika virus mapa, Foto: SZO
Ažurirano: 06.02.2016. 16:17h

Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Francuska, Slovenija i Španija bi ovog ljeta trebalo da primijene pojačane mjere opreza zbog opasnosti od širenja zika virusa, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Kako prenose mediji, i iz Ujedinjenih nacija su upozorili da opasnost prijeti onima koji planiraju da predstojeći godišnji odmor provedu na Mediteranu.

Glavnim prenosiocima zike dosad su smatrani komarci aedes aegypti, koji se uglavnom mogu naći u Južnoj Americi i drugim tropskim krajevima. Međutim, u upozorenju UN navodi se da bi virus mogli da prenose i azijski tigrasti komarci (aedes albopictus), koji žive u Južnoj Evropi.

“Svaka evropska zemlja u kojoj žive komarci iz roda aedes, nalazi se u opasnosti od epidemije. Početak ljeta i porast temperature dramatično će povećati rizik”, kazala je regionalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Žužana Jakab.

Šefica SZO za Crnu Goru Mina Brajović ranije je kazala “Vijestima” da će tokom proljeća i ljeta, s pojavom komaraca, rizik od prenošenja virusa biti povećan.

“Tokom zime rizik prenošenja virusa u evropskom regionu je izuzetno mali, budući da klimatski uslovi ne pogoduju aktivnostima aedes komaraca (koji ga prenose)”, kazala je Brajović.

SZO je proglasila vanrednu situaciju, budući da se bolest, koja se povezuje sa hiljadama slučajeva deformiteta beba u Brazilu, širi munjevitom brzinom. Slučajevi obolijevanja zabilježeni su i u Evropi. Iz SZO je saopšteno da bi virus mogao da pogodi čak četiri miliona ljudi.

Brajovićeva je istakla da je državama preporučeno da rade na jačanju nadzora, detekciji i praćenju infekcija i neuroloških komplikacija i pojačaju aktivnosti na planu kontrole komaraca. Pojasnila je da nema osnova i razloga za uvođenje ograničenja saobraćaja u Evropi, ali da se osobama koje putuju u zemlje u kojima je povećan broj infekcija zika virusom savjetuje da dosljedno primjenjuju mjere lične zaštite.

Institut za javno zdravlje (IJZ) izdao je preporuke kojima savjetuje građane koji se vraćaju iz država zahvaćenih epidemijom i imaju simptome oboljenja da se jave izabranom ljekaru. Piše da su simptomi virusa osip po koži, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima i opšta malaksalost.

Pojasnili su da se smatra da inkubacioni period traje nekoliko dana, da je infekcija obično blaga i da prolazi u roku od dva do sedam dana, ali da se vjeruje “da ostavlja trajni imunitet”. Naglasili su da trudnice i hronični bolesnici treba da se konsultuju sa izabranim doktorom, kako bi dobili savjete i preporuke.

Epidemiolozi IJZ preporučuju da se ukloni ustajala voda iz posuda, zatvore tankovi za vodu tako da komarci ne mogu ući u njih, izbjegava gomilanje smeća, očiste odvodi i koriste mrežice za prozore i vrata, kako bi se smanjila mogućnost kontakta ljudi i komaraca. Savjetuju da se oblače majice dugih rukava, pantalone dugih nogavica i nose šeširi, koriste hemijski preparati koje su odobrile zdravstvene vlasti i spava pod mrežama koje štite od komaraca.

Osobe koje putuju u zemlje u kojima je registrovano oboljenje treba da koriste pomenute mjere zaštite protiv uboda tokom cijelog dana, naročito sredinom jutra, kasno popodne i u sumrak.

Bonus video: