Opština nema para za biblioteku, knjižni fond uvećan zahvaljujući poklonima

“Porodica Vidaka Đukića poklonila je knjige po svom izboru u vrijednosti od 280, a porodica počivšeg Mihaila Miša Vlahovića donirala je knjige u vrijednosti od 300 eura. Dobili smo i 530 primjeraka iz različitih oblasti (istorija, poezija, književna kritika...) od porodice počuvšeg Jovana Dujovića”
71 pregleda 0 komentar(a)
Gradska biblioteka Nikšić, Foto: Dragana Šćepanović
Gradska biblioteka Nikšić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.02.2016. 13:01h

Jedini način na koji se minulih godina obnavlja knjižni fond Gradske biblioteke „Ljubo Anđelić“ u Kolašinu, pokloni su porodica nekolicine pokojnih Kolašinca i nekih ustanova.

Na taj način prošle godine je za više od 600 primjeraka povećan broj knjiga. Bibliotekarka Gorica Ilinčić rekla je da su pokloni dobrodošli, s obzirom na to da su novčana sredstva za kupovinu knjiga od nadležnih izostala.

“Porodica Vidaka Đukića poklonila je knjige po svom izboru u vrijednosti od 280, a porodica počivšeg Mihaila Miša Vlahovića donirala je knjige u vrijednosti od 300 eura. Dobili smo i 530 primjeraka iz različitih oblasti (istorija, poezija, književna kritika...) od porodice počuvšeg Jovana Dujovića”, kazala je Ilinčić.

Ona je pozvala sugrađane da u što većem broju podrže rad biblioteke na način što će biblioteci darivati knjige koje im više nijesu potrebne.

Na taj način, ocijenila je, biće ostvarena i osnovna namjena knjige - da bude dostupna čitaocima.

Tradicija kolašinskog bibliotekarstva je duga i bogata. Kako kaže bibliotekarka Gorica Ilinčić, prvi podaci o organizovanom sakupljanju i davanju na korišćenje knjiga u tom gradu datiraju iz daleke 1891. godine.

“Tada je u gradu osnovana Družina kolašinske narodne čitaonice. Prema podacima, u njoj su se mogli naći, pored domaćih, i listovi iz Beograda i Sarajeva. Njen prvi predsjednik bio je Bogdan Drobnjak, okružni kapetan i predsjednik suda. Početkom 1901. godine osnovana je Narodna knjižnica Dobra nada, a između dva svjetska rata radila je knjžara čitaonica Kujačić-Tošković”, pojasnila je Ilinčić.

Bonus video: