Praznik mimoze: Podijeljeno je 1.500 kilograma sardela, i po 1.000 litara vina i piva

Domaćini i domaćice iz mjesne zajednoce Baošići po tradiciji , dobro su se pripremili I lijepo dočekali goste
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2016. 19:43h

Lijep sunčan dan i Fešta od mimoze, ribe i vina, privukli su oko 20 hiljada posjetilaca na hercegnovsku rivijeru. Na najmasovnijoj pučkoj manifestaciji Praznika mimoze podijeljeno je 1500 kilograma sardela, i po hiljadu litara vina i piva.

Cvjetna povorka, predvođena hercegnovskom Gradskom i mjesnom muzikom Đenovići, mažoretkama, trombonjerima, klovnovima krenula je iz Kumbora I praćena brojnim gostima i mještanima prošla kroz Đenovice da bi stigli do Baošića , gdje je organizovana centralna svečanost. Goste su zabavljali klapa Stari kapetan, mažoretke koje su pripremile koreografiju za ovu svečanost i klovnovi koji su uveseljavali posjetioce.

Domaćini i domaćice iz mjesne zajednoce Baošići po tradiciji , dobro su se pripremili I lijepo dočekali goste.

“Ribu smo nabavili sa Brača, vino je dar Plantaža 13 jul, a pivo Nikšićke pivare , kaže povjerenik mjesne zajednice Mitar Krivokapić, dodajući da je svima ponuđena i grančica mimoze i osmjeh dobrodišlice.

Vrijedne mještanke na deset vatri jutros od 5 sati pržile su ribu da bi bila spremna za prve goste. Milena koja već nekoliko godina učestvuje u programu, kaže da nije teško spremiti oko 100 kilograma ribe, ako se sve dobro organizuje, a najveća zahvalnost su im zadovoljni gosti.

Sunce, more , mimoza , riba i vino … dovoljno da svaki gost bude zadovoljan. Zlatko je došao sa organizovanom grupom iz Nikšića i kaže da su i on i njegovi sugrađani zadovoljni onim što su doživjeli na hercegnovskoj rivijeri. I nikšićki izviđači dijele njegove utiske.

Iz Bileća su došli mladi članovi KUD Zora hercegovačka, a bračni par iz Šumadije u gostima je kod rođaka u Tivtu, koji su ih doveli na novsku Feštu. Stevo iz Doboja ima kuću u Đenovićima i svake zime dolazi na hercegnovsku rivijeru, planirajući odmor u vrijeme Praznika mimoze i njegovu omiljenu Feštu od mimze, ribe i vina. Mnogi gosti su došli porodično iz gradova Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Ukrajine i Norveške.

47.Praznik mimoze nastavlja se večeras u Institutu dr Simi Miločević, gdje će biti organizovan prvi masknebal, za koji se traži karta više .

Ovogodisnji Praznik mimoze sa oko 30 zabavnih , pučkih i karnevalskih svetkovina, trajaće do 21. februara, za kada je planirano suđenje Karnevalu Prilično dvolično, krivcu za sve nevolje koje su Novljane snašle u prethodnoj godini.

Ivanović: Fešta od mimoze ribe i vina dobar primjer kako oživiti zimsku sezonu

Da Fešta otvara mogućnost i za ozbiljne razgovore potvrdio je mnistar poljoprivrede Petar Ivanović, koji boravi u posjeti Herceg Novom. On je kazao da bi Fešta od mimoze ribe i vina trebalo da bude uzor ostalim gradovima na primorju kako da ožive zimsku turističku sezonu. Najavio je i susret sa predstavnicima hercegnovskih ribara, povodom pristupnih pregovora 13 EU, ali i poljoprivrednicima, koji imaju za cilj valorizaciju potencijala hercegnovskog zaleđa.

Galerija

Bonus video: