Ženski NVO-i: Izdaje li se sada mizoginija na recept?

"Na snimku koji je u medijima prisutan u poslednjih nekoliko dana odražava se seksizam"
99 pregleda 48 komentar(a)
Rajko Pavličić, Foto: Svetlana Mandić
Rajko Pavličić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.02.2016. 20:51h

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Sigurna ženska kuća Podgorica najoštrije su osudile prostačko ponašanje doktora Doma zdravlja Nikšić i rukovodioca savjetovališta za HIV pri toj ustanovi, dr Rajka Pavličića, saopteno je iz ovih NVO-a.

Oni su kazali da se na snimku koji je u medijima prisutan u poslednjih nekoliko dana, odražava seksizam.

"Neprofesionalan i neetički odnos prema pacijentkinjama i način obraćanja kome ni jedna žena ne bi smjela da bude izložena, odraz su da kada doktor, kao i svaki drugi muškarac, nema šta pametno da kaže, on se uhvati seksizma prema ženama. Na latinskom ili ne, Vaš stav doktore Pavličiću vrijeđa i muškarce i žene. Ako kao pacijentkinje u bolnici zatražimo zdravstvenu pomoć i zaštitu, a dobijemo dvojezični savjet da nam je za mir u kući potreban dobar k…., znači li to da se sada mizoginija izdaje na recept", navodi se u saopštanju.

Doktor je degradirajući žene, profesionalizam stavio na najniže grane, navode iz ženskih NVO-a. On su dodali da je više razočaralo što je "doktor bijeli mantil iskoristio kao paravan u svom reagovanju na “hajku”, koja mu je po njegovim riječima namještena".

"Doktore, baš zato što ovo nije 1948 godina, bilo je moguće da bude objelodanjeno, pa samim tim i Vaše ponašanje okarakterisano kao nedopustivo. Ne možemo ni mi da vjerujemo da je ovakav sadržaj izrečen od strane profesionalca u hodniku jedne javne ustanove. Vaša današnja, tzv odbrana, još jednom je potvrdila narodnu izreku “što trijezan misli, pijan izgovara”. Neka baš ovo bude poruka svim mladim ljekarima, da su ovakvi stavovi nedopustivi jer vi ste ti koji ovakvim ponašanjem rušite dostojanstvo žena i doprinosite da vaša profesija bude na niskim granama. Mi kao građani procjenjujemo da je ovo sramno. Ne brani se tako struka, doktore!", navode iz ženskih NVO-a.

Bonus video: