Grin houm: Neodgovoran i površan odnos prema riješavanju zagađenja vazduha u Pljevljima

Rezultati mjerenja, kako navode, nisu ništa bolji ni za period od 2012. – 2015
4 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.02.2016. 14:55h

Sva prekoračenja i do sada preduzete mjere ukazuju na neodgovoran i površan odnos prema riješavanju pitanja zagađenja vazduha u Pljevljeljima, zdravlju stanovnika i zaštiti životne sredine ali i dovode u pitanje otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 koje se tiče životne sredine, saopšteno je iz “Grin houma” (GH).

Navodi se da je, i pored toga što je prije tri godine donešen Plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja još nije poznato da li je neka od predloženih mjera primjenjena i da li je dala očekivane rezultate. Plan je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Opštinom.

"U samom planu se kaže: ' Izgradnja sistema daljinskog grijanja bi značajno smanjila zagađenje vazduha iz ovih sektora. Zamjena starog sistema daljinskog grijanja i individulanih ložišta će imati veliki uticaj na energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. Međutim, do izgradnje novog sitema grijanja preporučuje se zamjena starih sistema grijanja novim efikasnijim pećima.'' Koliko je javnosti poznato građani nisu dobili nove peći ali su bili u mogućnosti da kupuju nove energente za grijanje o kojima ne znaju previše i za koje nemaju odgovarajuće peći i koji su uz sve to, po riječima građana, bez deklaracije”, kaže se u saopštenju.

U okviru plana, kako se navodi, pominju se i mjere koje se tiču remonta filterskog postrojenja na Termoelektrani.

“Iako su ove mjere preduzete 2009. godine, nisu dale očekivane rezultate. Umjesto dozvoljenih 35 prekoračenja godišnje taj broj je u 2009 iznosio 89, u 2010. godini 162 prekoračenja u 2011. godini 193 . Ti rezultati, preuzeti iz izvještaja Agencije iz 2011. godine, jasno pokazuju da je od zamjene elektrofilterskog postrojenja 2009. godine, koje je trebalo pomoći smanjenje emisija PM10 čestica, zapravo došlo do enormnih prekoračenja, a time i štetnog uticaja na zdravlje građana Pljevalja”, podsjećaju iz GH.

Rezultati mjerenja, kako navode, nisu ništa bolji ni za period od 2012. – 2015.

“Tako je broj prekoračenja u 2012. godini iznosio 217, u 2013. godini 177, 2014. godini 184 prekoračenja dok je taj broj prema trenutno dostupnim podacima iznosio više od 160 u 2015.godini”, kaže se u saopštenju.

Zbog toga, iz GH su pitali šta se desilo sa zamjenom elektrofilterskog postrojenja, s obzirom na to da je nakon njegove zamjene na sceni enormno prekoračenje broja dozvoljenih dana sa prekoračenjima štetnih emisija ukoliko je sve odrađeno po normativima.

“Zabrinjavajući je podatak koji se navodi u samom Planu kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja, u kom se kaže da projekcije emisija pokazuju da će se bez preduzimanja mjera za spriječavanje zagađenja vazduha emisije suspendovanih čestica PM10 do 2020. godine povećati za preko 300 odsto. S toga, apelujemo na nadležne institucije, u prvom redu Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine, Elektroprivredu Crne Gore i opštinu Pljevlja da konačno preduzmu mjere kojima će građanima Pljevlja obezbijediti kvalitetnije uslove za život i opstanak na ovom prostoru", apelovali su iz GH.

Bonus video: