Projekat "HealthUP": Okupiće NVO koje se bave socijalnom i zdravstvenom zaštitom

„Projektom je predviđeno i formiranje koalicije organizacija koje se bave ovim oblastima kao i izrada analize troškova i benefita u vezi sa socijalnim servisima koje pružaju NVO kao servisima od javnog interesa“, rekla je programska menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović u PR Centru
88 pregleda 0 komentar(a)
Cazas, Foto: Prcentar.me
Cazas, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 05.02.2016. 13:18h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) koje se bave socijalnom i zdravstvenom zaštitom trebalo bi da bude formirana kroz projekat „HealthUP“, saopšteno je na konferenciji za novinare CAZAS-a.

Programska menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović, kazala je da je projekat „HealthUP“, čiji je nosilac ta organizacija, podržala Regionalna mreža za poboljšanje socijalnih usluga u jugoistočnoj Evropi IRIS, kroz mini grant vrijedan 4,5 hiljada eura.

Realizacijom projekta, kako je navela, započet je monitoring implementacije zakona i politika u oblasti zdravstvene zaštite, zaraznih i nezaraznih bolesti.

„Projektom je predviđeno i formiranje koalicije organizacija koje se bave ovim oblastima kao i izrada analize troškova i benefita u vezi sa socijalnim servisima koje pružaju NVO kao servisima od javnog interesa“, rekla je Šišović u PR Centru.

Ona je kazala da je cilj projekta održanje i unaprjeđenje rada servisa za najranjivije grupe u Crnoj Gori.

Šišović je pojasnila da se planirane projektne aktivnosti odnose na održavanje sastanaka sa donosiocima odluka sa ciljem poboljšanja socijalne i zdravstvene zaštite, dijaloga i pronalaženje rješenja za trenutnu situaciju i održivost postojećih servisa usmjerenih ka ranjivim populacijama, a pružaju se u okviru NVO.

„Već u februaru slijedi nam set sastanaka sa donosiocima odluka u Crnoj Gori kako bi se napravio presjek stanja kada je u pitanju oblast kojom se projekat bavi“, najavila je ona.

Predstavnica IRIS-a za Crnu Goru Aleksandra Gligorović kazala je da je organizacija ASB Njemačka započela proces umrežavanja organizacija koje pružaju usluge socijalne zaštite i socijalne usluge u regionu.

„Prije četiri godine je pokrenuta inicijativa, i najprije je obuhvatala organizacije koje su bile aktivne u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, a prošle godine je inicijativa proširena na Albaniju i Makedoniju“, rekla je Gligorović.

Ciljevi mreže su, kako je pojasnila, osim jačanja kapaciteta članica, i zajedničko zagovaranje za bolje politike i položaj pružaoca socijalnih usluga, a fokus je na organizacijama civilnog društva.

Partner projekta je Crnogorska HIV Fondacija.

Bonus video: