Inspekcija na granici ispituje sve proizvode "Matijevića"

Srpski mediji objavili su prethodnih dana da je bivši radnik “Matijevića” Mihajlo Ćepi na društvenim mrežama postavio video snimke iz industrijskog pogona kompanije, na kojima se, navodno, vidi pokvareno meso
124 pregleda 31 komentar(a)
Matijević, Foto: Mihajlo Ćepi
Matijević, Foto: Mihajlo Ćepi
Ažurirano: 05.02.2016. 06:25h

Graničnim inspektorima na Dobrakovu naloženo je da kontrolišu i ispitaju bezbjednost svih mesnih proizvoda srpske kompanije “Matijević”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) odgovorili su “Vijestima” da su nalog inspektorima izdali zbog sumnji koje su se pojavile u medijima u vezi sa “Matijevićem”, ali i da su ranije kontrolisali njihove pošiljke.

“U toku 2015. godine uvezeno je devet pošiljki, od kojih su dvije uzorkovane na sve parametre bezbjednosti. Rezultati uzorkovanja bili su ispravni. Jedna od tih pošiljki uvezena je u Crnu Goru 18. decembra”, saopštili su.

Pojasnili su da je po pošiljci uvoženo sedam do devet tona barenih i fermentisanih kobasica i svinjske masti.

Navode da se tokom 2014. nijesu uvozili proizvodi “Matijevića”.

Naglasili su da inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti prilikom kontrolisanja pošiljki proizvođača “Neoplant”, “Carnex” i “Zlatiborac”, čiji su proizvodi godinama prisutni na crnogorskom tržištu.

Srpski mediji objavili su prethodnih dana da je bivši radnik “Matijevića” Mihajlo Ćepi na društvenim mrežama postavio video snimke iz industrijskog pogona kompanije, na kojima se, navodno, vidi pokvareno meso.

Snimci napravljeni 2014. godine, u vrijeme poplava u Srbiji, navodno su 22. januara dostavljeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ćepi je za “021.rs” izjavio da se meso sa isteklim rokom, koje nije prodato, zamrzava i u komorama čeka na dalju preradu. On tvrdi da se mesu dodaje bijeli luk i so, da se ne bi dalje kvarilo, i da se čak ispira i kiselinom. Potom se dodaje u salame i dimljenu robu, što je zakonom zabranjeno u Srbiji i EU, kazao je

Čepi, optuživši za propuste i tamošnju veterinarsku inspekciju.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević kazala je im nije stigao nijedan prigovor na kvalitet mesa i mesnih proizvoda “Matijević”, ali ni ostalih kompanija.

Kažnjeno pet firmi uoči Nove godine

Prilikom kontrole uoči Nove godine, Veterinarska inspekcija kaznila je novčano pet preduzeća i dva odgovorna lica koja se bave prometom mesa.

Kaznom od 500 eura kažnjene su firme “EDO commerce” iz Pljevalja i “Franca marketi-Igalo” i dvije odgovorne osobe po 30 eura.

Mesarskoj radnji “Bijelić” u Nikšiću izrečena je kazna od 500 eura.

U Ulcinju su prekršajnim nalogom od po 200 eura kažnjene firme “HB COM” i “Domaća trgovina”, prodavnica “AROMA” 210.

Iz UIP su saopštili da je veterinarska inspekcija uoči novogodišnjih praznika izvršila 83 kontrole u opštinama Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Herceg Novi, Cetinje, Podgorica, Nikšić, Berane i Pljevlja.

Bonus video: