HRA: Utvrditi odgovornost policajaca za prebijanje mladića u zlatarskoj ulici

"Smatramo skandaloznim da se ovaj očigledan slučaj policijskog zlostavljanja i njegovog prikrivanja nije procesuirao i bez preporuke Ombudsmana. Očekujemo da javnost bude obaviještena o svim rezultatima djelovanja Osnovnog državnog tužilaštava i Uprave policije u istragama i svih drugih krivičnih djela prijavljenih u kontekstu protesta prije nešto više od tri mjeseca"
120 pregleda 3 komentar(a)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.02.2016. 14:52h

Akcija za ljudska prava je danas pozvala rukovoditeljku Osnovnog državnog tužilaštva, Ljiljanu Klikovac, i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno postupe u skladu s preporukom Ombudsmana i obezbijede identifikaciju i procesuiranje policajaca koji su 24. oktobra 2015. pretukli dvojicu mladića u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara), ali i da obavezno identifikuju i utvrde odgovornost i onih službenika policije koji su se solidarisali sa kolegama - izvršiocima zlostavljanja do te mjere da su odbili da procesuiraju krivičnu prijavu pretučenih mladića i pruže im zaštitu u skladu sa zakonom., navodi se u saoppštenju HRA.

"Smatramo skandaloznim da se ovaj očigledan slučaj policijskog zlostavljanja i njegovog prikrivanja nije procesuirao i bez preporuke Ombudsmana. Očekujemo da javnost bude obaviještena o svim rezultatima djelovanja Osnovnog državnog tužilaštava i Uprave policije u istragama i svih drugih krivičnih djela prijavljenih u kontekstu protesta prije nešto više od tri mjeseca".

Onu su podsjetili da su policajci koji su odbili da prime krivičnu prijavu teže povrijedili službenu dužnost - što podleže disciplinskoj odgovornosti zbog neizvršavanja službenih obaveza, i izvršili krivična djela: Neprijavljivanje krivičnog djela, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

"Podsjećamo i da su Evropska komisija, UN i Savjet Evrope u kontinuitetu kritikovali Crnu Goru zbog, nekažnjivosti državnih službenika pogotovo u slučajevima torture i drugog zlostavljanja", navode iz HRA.

Bonus video: