Čika Đošo, simbol građanske borbe Beranselaca, dobija spomenik. Donirajte i vi

Za izradu spomenika je, kako se navodi na stranici putem koje se prikupljaju sredstva, potrebno 6.500 dolara. Akcija je pokrenuta danas i već je uplaćeno i prvih 500 dolara
93 pregleda 22 komentar(a)
Đorđije Tomović, Foto: Ekološki pokret Ozon
Đorđije Tomović, Foto: Ekološki pokret Ozon
Ažurirano: 03.02.2016. 18:04h

Ekološki pokret Ozon je pokrenuo akciju sakupljanja sredstava za izradu spomenika Đorđiju Tomoviću, starcu koji je bio jedan od simbola građanske borbe u Beranselu i uzor svima koji su se borili za zaustavljanje ekocida na Vasovim vodama.

Cilj akcije prikupljanja sredstava je izrada spomenika od bronze u prirodnoj veličini pokojnog Đorđija Tomovića, koja će biti postavljena u MZ Beranselo, opština Berane.

Za izradu spomenika je, kako se navodi na stranici putem koje se prikupljaju sredstva, potrebno 6.500 dolara. Akcija je pokrenuta danas i već je uplaćeno i prvih 500 dolara.

Zainteresovani za donacije za izradu spomenika čika Đoši, novac mogu uplatiti OVDJE.

Tomović je preminuo lani, u Beranama u 96. godini. Čika Đoša, kako su ga iz milošte zvali, je bio najstariji stanovnik Beransela i jedno od prepoznatljivih lica dugogodišnje borbe tog sela sa institucijama zbog odlaganja otpada na Vasovim vodama.

Kada je preminuo, njegovi prijatelji sa Facebook grupe "Luka Berane" napisali su da je preminuo slobodni čovjek kome ništa nije bilo izgovor da uvijek bude na braniku Beransela.

"Najbolji od nas, koji je svaki dan svoje duboke starosti koristio da se bori za naš čist vazduh. Znao je čika Đošo, najmlađi od nas, da neće doživjeti da uživa u plodovima svoje duge borbe. To ga nije sprečavalo da nam bude primjer i uzor, da cijeloj Crnoj Gori da domaći zadatak iz građanske hrabrosti i borbe za prava svoje djece, unučadi, komšija. Znanih i neznanih, rođenih i nerođenih. Kao i uvijek u svom dugom i časnom vijeku, bio je prvi na barikadi, prvi naspram sile, uvijek jači od njih", napisali su nakon čika Đošine smrti članovi grupe "Luka Berane".

Starina Đorđije je uvijek bio među prvim mještanima Beransela na blokadi gradskog smetlišta na Vasovim vodama, nadomak njihovih kuća, i među prvim su mu stigli i pozivi za informativne razgovore u policiji, zatim za Sud za prekršaje, a potom i za izdržavanje osmodnevne zatvorske kazne na koju, ipak, nije otišao.

Građanski aktivista i predstavnik Beranselaca Gojko Cimbaljević postavio je tada pitanje "koliko treba da bude nesposoban komunalni policajac, odnosno četvorica njih, pa da ih omete stogodišnji starac, i koliko treba da je bezobrazan Sud za prekršaje da osudi stogodišnjeg starca".

"Zamislite kakvo je moralo biti to obrazloženje na koji je način jedan stogodišnji starac omeo četiri komunalna policajca u vršenju poslova. Sud je to prihvatio i na osnovu toga ga osudio", kazao je Cimbaljević.

U porodici Tomović to je bila treća kazna zbog protesta i učešća u blokadama gradskog smetlišta na Vasovim vodama.

Vitalni starina je tada izrazio sremnost da ide u zatvor, samo je dodao da ne zna kako će izdržati bez engelskog čaja, koji je spremao svako jutro još od kada se vratio iz Engleske, gdje je zaradio penziju.

"Ići ću u zatvor. Nijesam kriv, pa nek se čune da su zatvorili jednog starca na pravdi Boga. Vasove vode su 200 metara od prvih kuća. Božja priroda tako daje da svakoga dana od četiri sata poslije podne duva noćnik, a taj vjetar dim, otrovne i neprijatne mirise sa deponije tjera najprije prema ovim kućama, pa onda prema naseljima i čitavom gradu. Pa bogami je to velika šteta, to ne treba samo ja da branim nego i čitav grad da skoči. Ali, ljudi se plaše, i to mi nikako nije jasno. Neote, nego šute. Boje se od vlasti. A što će se bojati, kad vlasti ne rade pravilno", govorio je čika Đorđije

Fotografija na kojoj se vidi kako Tomović blokira policijski automobil je postala jednim od simbola borbe Beranselaca, ali i građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Beranselci su odnijeli pobjedu nad sistemom, kada je država neposredno prije loklanih izbora u martu prošle godine, odustala od daljeg odlaganja smeća na Vasovim vodama.

Starina Đorđije, ipak, nije dočekao sanaciju najvećeg dviljeg smetlišta na sjeveru Crne Gore, koja se najavljuje već više od godinu.

Spomenik čika Đoši radi akademski slikar Luka Radojević i to će, kako navode u Ozonu, biti prva u nizu aktivnosti za utemeljenje nagrade za ekološki građanski aktivizam, koju će dobijati pojedinci i udruženja čiji javni angažman doprinese rješavanju nekog ekološkog problema ili uopšte utiče na unapređenje ekološke svijesti u ekološkoj državi.

Bonus video: