Herceg Novi: Gradska luka pozvana u ADRION

Na sastanku su prezentovani novi programi koji će biti otvoreni u sklopu Jadransko-jonskog programa 2014-2020 i učesnici su upoznati sa projektnim prijedlozima
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2016. 14:52h

Hercegnovska Gradska luka na nedavnom Sajmu projekata, relevantnim za privlačenje sredstava iz novih fondova u okviru Evropskih programa koji je održan u Rijeci, pozvana je da se uključi u program ADRION.

To je jedan od četiri programa transnacionalne saradnje koji obuhvata osam država, među kojima je i Crna Gora i za koji je predviđeno više od 83,4 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i skoro 16 milijardi eura iz IPA II. Uz nacionalne doprinose ukupna vrednost programa iznosi 118 miliona eura. Program će pružiti podršku realizaciji prioriteta „Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju“ i na taj način pobošljati privrednu, socijalnu i teritorijalnu koheziju u regiji. Cilj je poboljšanje sposobnosti regije u zaštiti prirodnih bogatstava, zatim poboljšanje administrativnih kapaciteta u regiji i bolju saobraćajna povezanost.

Domaćin događaja, Klaster intermodalnog prijevoza, nosilac je međunarodnog projekta DevPort (Development of local ports), u koji je Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi uključena od septembra 2015. godine i jedan je od kandidata za dobijanje sredstava. To je prekogranični projekat revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu koji bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine.

Vrijedan je 300 hiljada eura, od čega 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica.

“Od predstavnika Klastera intermodalnog prijevoza dobili smo konkretne i obećavajuće smjernice u vezi sa našom kandidaturom u okviru projekta DevPort, uz neposredno informisanje o svim prednostima ADRION programa”, kazao je direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi Vladimir Zloković.

Na sastanku su prezentovani novi programi koji će biti otvoreni u sklopu Jadransko-jonskog programa 2014-2020 i učesnici su upoznati sa projektnim prijedlozima.

Galerija

Bonus video: