Priča o tome da Dom revolucije postane poslovno-tehnički centar za JI Evropu je egzotika i fantazija

"Priča Veselina Grbovića je ‘veselo pozorište’, obzirom da Dom revolucije još evoluira u glavama i kampanjama stranaka na vlasti. Nekako u izbornoj godini uvijek se pojave obećanja, a zna se čemu ona služe kada dolaze od onih kojima je ‘izmišljanje’ svakodnevica”
121 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2016. 14:34h

Nikšićki odbori Demokratskog fronta (DF) i Pokreta za promjene (PzP) smatraju da je izjava predsjednika Opštine Veselina Grbovića da postoji predlog kineskih partnera da Dom revolucije postane poslovno – tehnički centar za Jugoistočnu Evropu samo "još jedna u nizu egzotično fantastičnih priča, isto kao i priča o japanskim vrtovima u nikšićkom parku".

"Priča Veselina Grbovića je ‘veselo pozorište’, obzirom da Dom revolucije još evoluira u glavama i kampanjama stranaka na vlasti. Nekako u izbornoj godini uvijek se pojave obećanja, a zna se čemu ona služe kada dolaze od onih kojima je ‘izmišljanje’ svakodnevica”, stoji u saopštenju koje je potpisao Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz redova PzP-a.

Na konferenciji povodom nastavka Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću na pitanje novinara da li će biti ispunjeno obećanje prethodnog ministra kulture Branislava Mićunovića da će Dom revolucije biti završen ove godine Grbović je kazao da je za realizaciju tog projekta zaduženo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Oni ove godine planiraju da urade projekat koji bi bio namijenjen tome da se iskoriste postojeći kapaciteti Doma revolucije i pusti eventualno u funkciju”, kazao je Grbović. Pošto su, kada je Dom revolucije u pitanju, najčešće pominjani kineski partneri, Grbović je kazao da je ta priča i dalje u opticaju.

“Imaju veoma zanimljiv predlog I vidjećemo kako će to ići, ali se nadam da bi to moglo da bude neko konačno rješenje za Dom revolucije, a to je da se tu radi Centar za Jugoistočnu Evropu po pitanju novih tehnologija. Oni takav centar otvaraju u Baodingu. Po meni nema bolje šanse nego da se na taj način valorizuje proctor Doma revolucije. Šta će biti ubuduće vidjećemo, ali ja sam optimista”, kazao je Grbović.

Lalatović ističe da ako za prethodne tri godine u gradu pod Trebjesom nije otvoreno ni jedno radno mjesto u realnom sektoru, ni jedan investitor nije došao, ako se dugovi mjere desetinama i desetinama miliona eura a najveća "fabrika" je opština, koja i sama proizvodi nove dugove, iluzorno je očekivati da bilo koji ozbiljan investitor dođe.

“Priča o Domu revolucije je prosipanje prašine u oči i zamagljivanje stvarnosti. Vjerujemo da će građani prepoznati jeftinu demagogiju i obećanja koja prosipaju one strukture čiji je rad svakodnevica nadležnih sudskih instanci. Zato nikšićki oriđinali, oličeni u DPS-u, SDP-u, SD-u i LP-u umjesto priča za laku noć, protljajte oči, pogledajte Dom revolucije i vidjećete sjenku sopstvene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, poručio je Lalatović.

Kamen temeljac za Dom revolucije, djelo arhitekte iz Slovenije Marka Mušića, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, na temeljima nekadašnje Učiteljske škole, ostavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković. Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta. Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008, kada je reagovalo Ministarstva kulture, koje je riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. godinu. Radovi nijesu ni počeli, a 2016.godina već teče. Umjesto toga Dom revolucije, koga Nikšićani zovu „plava grobnica“, do sada je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno.

Galerija

Bonus video: