Herceg Novi: Informativni dan o razvoju niskokarbonskog turizma

Pilot faza se realizuje na teritoriji Herceg Novog, Kotora, Tivta i Cetinja
2 komentar(a)
Niskokarbonski turizam, Foto: Slavica Kosić
Niskokarbonski turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.02.2016. 14:36h

Projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, predstavljen je danas u Herceg Novom.

Povod je bio javni poziv za ućešće u pilot fazi projekta koji se odnosi na inovativne, investicione projekte koji su usmjereni na razvoj turizma, a koji aktivno doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Tim UNDP-a, koji su činili Aleksandra Kiković, Ana Pajević i Goran Čačić, predstavio je zainteresovanim uslove i benefite, koje je moguće ostvariti.

Kiković je objasnila da je ovo poziv za kofinansiranje, odnosno da je konkurisanjem moguće obezbijediti najviše četvrtinu sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Minimalni iznos podrške po projektu je 50.000 eura, a maksimalni 150.000 eura. Ukupan budžet koji je na raspolaganju u ovoj fazi iznosi pola miliona eura.

Pilot faza se realizuje na teritoriji Herceg Novog, Kotora, Tivta i Cetinja. Pravo učešća imaju organi lokalne uprave i javne službe, kao i organizacije civilnog društva. Projekti koji su rezultat saradnje sa privatnim sektorom i investitorima i projekti međuopštinske saradnje će se dodatno vrijednovati. Rok za slanje prijava je 10. februar.

Projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” finansira Globalni fond za životnu sredinu, a realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Bonus video: