Ministarstvo održivog razvoja i turizma: Preduzeti inicijalni koraci za zaštitu solane

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) ranije su saopštili da Ministarstvo namjerno obesmišljava priču u upisu Solane na Ramsar listi, jer nikako da podnese formular, koji je pripremljen još 2007. godine i ne oglašava u javnosti o razlozima izbjegavanja
3 komentar(a)
Solana ptice, Foto: Czip.me
Solana ptice, Foto: Czip.me
Ažurirano: 02.02.2016. 13:43h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u skladu sa međunarodnim obavezama, prije svega Konvencijom o vlažnim staništima (Ramsar), preduzelo je inicijalne korake za zaštitu Solane na međunarodnom nivou.

Iz Ministarstva su, povodom 2. februara, Svjetskog dana vlažnih staništa, čije ja ovogodišnja tema održivo korišćenje resursa, saopštili da održivost mora biti jedini koncept razvoja u Crnoj Gori i jedini pristup za ulaganje u razvoj zaštićenih područja i da je to u skladu sa opredeljenjem Crne Gore za održivo korišćenje Solane kao budućeg Ramsar područja.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) ranije su saopštili da Ministarstvo namjerno obesmišljava priču o upisu Solane na Ramsar listi, jer nikako da podnese formular, koji je pripremljen još 2007. godine i ne oglašava u javnosti o razlozima izbjegavanja.

“Ramsarska konvencija ima 169 zemalja potpisnica, dok se na Ramsar listi nalaze 2.224 vlažna staništa od međunarodnog značaja. Na teritoriji Crne Gore nalaze se dva područja od međunarodnog značaja: Skadarsko jezero, upisano na Listu 15. decembra 1995. godine i Tivatska solila, upisana 31. januara 2013.godine. Ukupna površina ovih područja iznosi 20.150 hektara”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da, kako je 2016. godina godina održivog korišćenja resursa, to prilika da se ozbiljno i odgovorno sagleda sa kakvim se izazovima svijet susreće kada je u pitanju održivo upravljanje.

“Ono što je izvjesno je da naša uloga u očuvanju resursa treba da bude usmjerena na razvijanje mehanizama zaštite i održivog korišćenja vlažnih staništa, kroz zajedničku implementaciju aktivnosti svih subjekata na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: