Za dvije godine programe ispratilo više od 100 hiljada gledalaca

“Osim programskog sadržaja vodilo se računa i o infrastrukturnom, pa je tako Nikšićko pozorište dobilo velelepnu zgradu kroz koju je u toku prošle godine prošle oko 30 hiljada gledalaca”, kazao je Grbović
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2016. 13:17h

Za prethodne dvije godine u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću realizovano je preko 350 programa koje je ispratilo više od 100 hiljada gledalaca. To je saopštio predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović na konferenciji za novinare povodom nastavka saradnje Opštine Nikšić i Ministarstva kulture na pomenutom projektu.

Grbović je kazao da su očekivanja potpuno ispunjena, u pojedinim segmentima i premašena i da je prošle godine realizovano 314 programa, a 2014. oko 250. U realizaciju programa pored Ministarstva kulture i Opštine Nikšić bile su uključene i sve državne i lokalne institucije kulture, što će biti slučaj i u narednom periodu. Predsjednik Opštine je kazao da pored kvalitetnih programa ono što posebno raduje su dvije obnovljene manifestacije, Nikšićki književni susreti i Festival glumca, kao i tri festival – Lake, Bedem i Gitar fest.

“Osim programskog sadržaja vodilo se računa i o infrastrukturnom, pa je tako Nikšićko pozorište dobilo velelepnu zgradu kroz koju je u toku prošle godine prošle oko 30 hiljada gledalaca”, kazao je Grbović.

Urađen je dio restauracije Rimskog mosta, određene intervencije na Bedemu, nastavljeni radovi na Crvenoj stijeni, izgrađen je lapidarijum, a restauriran je i veći broj spomen obilježja. Ove godine biće urađeni konzervatorski projekti za crkvu Sv. apostola Petra i Pavla, spomen ploču na Grahovu, etnografsku i zbirku odjeljenja narodne revulicije u Zavičajnom muzeju, a potisan je i ugovor sa Centrom za konzervaciju I arheologiju za realizaciju projekta za konzervatorske radove na spomenicima u Goliji i Krscu i na rodnoj kući Save Kovačević.

“Kao najznačajniji je konzervatorski projekat za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole”, istakao je Grbović.

Ministar kulture Pavle Goranović kazao je da Nikšić zauzima veoma posebno mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore i to ne zbog činjenice da je to drugi po veličini grad u republici, niti što je univerzitetski centar, već zbog “izuzetnog kulturnog potencijala i vrijednosti koji su u svim oblastima kulture u velikoj mjeri doprinijele današnjem crnogorskog kulturnom identitetu”.

“Vodilo se računa da budu zastupljeni sve oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, poštovana je specifičnost kulturnih potreba građana Nikšića, afirmisana zaštita kulturne baštine, prezentirane posebne vrijednosti i osobenosti ove sredine, ali i Crne Gore”, kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima resorno ministarstvo je za prethodne dvije godine izdvojilo više od 900 hiljada eura za realizaciju Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, od koga oko 360 hiljada za oblast kulturnog stvaralaštva.

Prema riječima Slobodanke Roganović, koja je rukovodilac Službe predsjednika Opštine, kada se krenulo u realizaciju Programa podrške osnovni ciljevi su bili “buđenje pomalo usnule kulturne scene Nikšića, kao i oživljavanje i afirmacija lokalnih institucija kulture i jačanje njihovih pozicija”, U tome se, kazala je Roganović, uspjelo.

21 program u toku februara

U toku februara biće realizovan 21 program a Roganović je istakla da su, što se kvaliteta tiče, “otišli jednu stepenicu više”. Tako će Nikšićani moći da se u Nikšićkom pozorištu, gdje je nekada bila bioskopska sala “18.septembar” prisjete starih dobrih vremena i odgledaju filmove Velja Bulajića – “Bitkana Neretvi”, “čovjek koga treba ubiti” i “Libertas”, kao i crnogorske premijere “Art vision” filmova o umjetnicima Dimitriju Popoviću, Jeleni Tomašević i Danilu Baletiću. Tokom februara biće održani koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra, Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića u pratnji Kamernog orkestra, KKC “Akord”, a gost “Kultopisa” biće Aleksandar Saša Čilikov. Planirane su i izložbe Jelene Đukanović i Relje Erakovića, promocije knjiga Save Radulović i Rajka Joličića, izvođenje predstava “Ledeno kraljevstvo”, “Ne igraj na Engleze” i “Pogled s mosta”, gostovanja predstava Nikšićkog pozorišta “Bilo jednom u maju” i “Persone non grate”, a februarski repertoar biće završen omažom Draganu Raduloviću “Daj odrasli svijete, budi jednom dijete”.

Dom revolucije kao Centar za Jugoistočnu Evropu

Na pitanje novinara da li će biti ispunjeno obećanje prethodnog ministra kulture Branislava Mićunovića da će Dom revolucije biti završen ove godine Veselin Grbović je kazao da je za realizaciju tog projekta zaduženo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. “Oni ove godine planiraju da urade projekat koji bi bio namijenjen tome da se iskoriste postojeći kapaciteti Doma revolucije i pusti eventualno u funkciju”, kazao je Grbović.

Pošto su, kada je Dom revolucije u pitanju, najčešće pominjani kineski partneri, Grbović je kazao da je ta priča i dalje u opticaju.

“Imaju veoma zanimljiv predlog I vidjećemo kako će to ići, ali se nadam da bi to moglo da bude neko konačno rješenje za Dom revolucije, a to je da se tu radi Centar za Jugoistočnu Evropu po pitanju novih tehnologija. Oni takav centar otvaraju u Baodingu. Po meni nema bolje šanse nego da se na taj način valorizuje proctor Doma revolucije. Šta će biti ubuduće vidjećemo, ali ja sam optimista”, kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: