"Montenegro Erlajnz" ukinuo čarter na liniji Tuzla-Beč

U “Montenegro erlajnzu” su se nadali da će prevoziti 200.000 putnika godišnje
59 pregleda 14 komentar(a)
Aerodrom Tuzla, Montenegro Airlines (Novine), Foto: Tuzlanski.ba
Aerodrom Tuzla, Montenegro Airlines (Novine), Foto: Tuzlanski.ba
Ažurirano: 02.02.2016. 07:22h

Zbog lošeg interesovanja putnika i slabe popunjenosti aviona, nacionalna aviokpompanija “Montenegro erlajnz” (MA) i njeni partneri iz BiH ukinuli su čarter liniju između Tuzle i Beča.

MA je liniju uspostavio 23. decembra prošle godine, u saradnji sa bosanskom kompanijom “MySky”, a avioni su između Tuzle i glavnog grada Austrije letjeli dva puta nedjeljno.

Kako je najavljivano na početku tog aranžmana koje su podržale i vlasti tuzlanskog kantona, MA je trebalo da realizuje 40 čarter letova, a pominjalo se da će se na toj liniji do marta ove godine prevesti čak 200.000.

Ta projekcija i u startu je izgledala nestvarno, imajući u vidu da je MA tokom cijele 2015. prevezao ukupno oko 580.000 putnika.

Rezultati su bili razočaravajući zbog nedovoljnog interesovanja putnika, pa je prosječna popunjenost aviona bila ispod 30 odsto.

MA ima veliki problem sa nedovoljnom iskorišćenošću svoje flote od četiri “embraera“ i dva “fokera“ tokom zimskih mjeseci, a poslovodstvo je do sada bez uspjeha pokušavalo da to prevaziđe. Prvenstveno namjeravajući da avione zaposli na tržištima u okruženju, otvarajući linije iz gradova bivše Jugoslavije ka inostranstvu.

Sa druge strane, turistički poslenici na primorju stalno se žale na nedovoljnu avio dostupnost Crne Gore u zimskim mjesecima, posebno za tržišta zapadne Evrope i Skandinavije, pa je nevjerovatno kako dvije strane do sada nisu uspjele da nađu i obostrano prihvatljiv aranžman koji bi i jednima i drugima donio korist - hotelima goste tokom zime, a kompaniji putnike u avionima.

Bonus video: