Đenovići: Sjećanje na pobunu mornara koja je najavila raspad Austro-ugarskog carstva

Ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatažinska spustila je vijenac u more
162 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 19:33h

Polaganjem vijenaca na spomen ploču i u more u Đenovićima obilježena je godišnjica stradalih u u pobuni mornara u Boki 1918. godine.

Nakon predaje raporta i defilea odreda Bokeljske mornarice i Mjesne muzike Đenovići, predsjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović položila je vijenac na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice Đenovići, a ispred hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice to je uradio Dejo Verigo.

Ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatažinska spustila je vijenac u more.

"Današnja svečanost je dan sjećanja na žrtve pobune 7.000 mornara na moru, predstavnika mnogih zarobljenih naroda u Boki Kotorskoj, kod Herceg Novog i Tivta. Od danas su ti narodi povratili svoju nezavisnost i oblikovali svoju budućnost u skladu sa svojom voljom. Ne zaboravljamo žrtve i odajemo počast svima koji su izgubili život tokom tih dešavanja, predstavnicima svih narodnosti", kazala je ambasadorka Poljske.

Prisutne je pozdravio i predsjednik hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice Miroslav Marić.

Ceremoniji su prisustvovali i ataše Češke u Crnoj Gori Karel Rotkel i počasni konzul Mađarske Ćaba Mađar.

Nezadovoljni statusom i tretmanom oko četiri hiljade mornara različitih nacionalnosti na 40 brodova Austrougarske vojske stacionirane u Boki Kotorskoj 1.februara 1918.digli su se na ustanak. Pobuna je ugušena u krvi, ali je najavila raspad moćne carevine. U roku od 24 časa uhapšeno je oko 800 mornara, pred prijeki vojni sud izvedeno je 40 koji su se smatrali organizatorima. Na smrt strijeljanjem, koje je izvršeno 11. februara u Škaljarima, pored Kotora osuđeni su František Raš, Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević. Protiv ostalih je vođen sudski postupak, većina je u martu 1918. godine puštena na slobodu, a raspadaom Austro-Ugarske obustavljeni su procesi i protiv ostalih mornara.

Galerija

Bonus video: