Opština Budva piše Vladi: Uzmite prostore ili raskidamo ugovor

Fab lajv tuži Opštinu i traži 5.000.000 eura, jer im još nisu dali potvrdu o plaćenim komunalijama
67 pregleda 9 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.02.2016. 19:08h

Opština Budva treći put pisala je Vladi i zaprijetila da će raskinuti ugovor sa kompanijom Fab lajv, ukoliko im iz izvršne vlasti ne odgovore šta će biti sa kvadratima koje su zaplijenili u kompleksu Tre canne na ime neplaćenih komunalija.

Lokalne vlasti u ljeto 2013. godine oduzele su 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta u tom kompleksu, odnosno 2.100 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Procijenjeno je da ti prostori vrijede 6.500.000 eura, koliko su podgoričkoj firmi obračunate komunalije.

Vlada je tada donijela odluku, kojom je definisano da Opština zaplijeni imovinu, a potom je praktično preda državi i tako namiri dug za poreze i doprinose.

Potpisima predstavnika Opštine i Fab lajva propisano je da će se njihov ugovor o preuzimanju kvadrata smatrati raskinutim, ukoliko ne bude zaključen ugovor o kompenzaciji između lokalne uprave i Ministarstva.

U tom slučaju sačinio bi se notarski zapis i izvršio povraćaj nepokretnosti, a Opština bi tražila da im kompanija dug isplati u novcu.

Pošto do realizacije još nije došlo, iz Opštine treći put pišu Vladi i Milu Đukanoviću i pitaju da li će se prvobitna odluka poštovati.

Izvršnoj vlasti, međutim, ne bi bilo prvi put da primjenjuje isti model naplate poreskih potraživanja prema Opštini Budva - iste 2013. godine od Opštine su zaplijenili prostore u TQ Plazi, takođe na ime poreskog duga od oko dva miliona eura.

U te prostorije Vlada je preselila filijale MUP-a, Uprave za nekretnine i Sud za prekršaje.

U međuvremenu, predstavnici Fab lajva tužili su Opštinu naknadu od 5.000.000 eura.

U tužbi se objašnjava da se Opština odmah uknjižila na nepokretnosti u Tre canne, ali da potvrdu o plaćenim komunalijama nije izdala.

Piše da se Fab lajv tim povodom više puta obraćao bivšem gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, ali da im potvrda nije izdata uprkos obećanjima.

“Opština nije izvršila komunalno opremanje parcele u skladu sa odredbama Zakona o uređenju i izgradnji objekata i odluke o naknadi za komunlno opremanje građevinskog zemljišta, zbog čega je Fab lajvu prouzrokovana materijalna šteta. Takođe, zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama, Fab lajv ne može da pribavi upotrebnu dozvolu od nadležnog državnog organa za izgrađeni objekat - hotel, te time nije u mogućnosti da ga stavi u funkciju, čime trpi ogromnu materijalnu štetu u vidu izgubljene dobiti. Isto tako, Fab lajv trpi i nematerijalnu štetu zbog narušenog poslovnog ugleda, jer u očima poslovnih partnera biva viđen i ocijenjen kao nepouzdan i neozbiljan partner. Takvim ga je okarakterisala i dnevna štampa u svojim napisima”, navodi se u tužbi.

Bonus video: