Osnivaju firmu koja će brinuti o parku Komovi

Ukupna dužina granice parka je približno 58,84 kilometara
232 pregleda 1 komentar(a)
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2016. 17:30h

Glavni grad će ove godine osnovati društvo „Regionalni park Komovi za teritoriju glavnog grada”, čije će jedno od zaduženja biti da čuva, unapređuje i promoviše ovaj regionalni park.

Iz PG biroa je “Vijestima” saopšteno da je odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću „Regionalni park Komovi za teritoriju glavnog grada”, uvrštena u skupštinske teme za ovu godinu.

“Nakon usvajanja te odluke, biće formirani organi Društva koji će donijeti akt o sistamatizaciji radnih mjesta”, saopšteno je iz PG biroa.

Društvo, kako je navedeno, shodno pozitivnim zakonskim odredbama, ima prava i obaveze da, između ostalog, donosi godišnji program upravljanja, akt o unutrašnjem redu i službi zaštite, kao i da organizuje službu zaštite.

Nadležnost društva biće i da obezbjeđuje sprovođenje mjera zaštite, čuva, unapređuje i promoviše regionalni park “Komovi”, obezbjeđuje održivo korišćenje prirodnih resursa i obavještava korisnike zaštićenog prirodnog dobra o mogućnostima za obavljanje raznih radnji i aktivnosti.

Društvo će, kako je saopšteno iz PG biroa, moći i da prati stanje i dostavlja podatke organu lokalne uprave nadležnom za poslove zaštite životne sredine, naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i aktom o osnivanju.

“Finansiranje djelatnosti koje imaju karakter djelatnosti od javnog interesa vrši se iz sopstvenih prihoda društva, budžeta glavnog grada, naknada za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, donacija i drugih izvora u skladu sa zakonom“, saopšteno je iz PG biroa.

Skupština glavnog grada je prošle godine donijela odluku o proglašenju regionalnog parka „Komovi“ za teritoriju glavnog grada. Odlukom je dio planinskog masiva Komova, koji se nalazi na teritoriji Podgorice proglašen zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja i svrstava se u II kategoriju zaštićenog prirodnog dobra.

Regionalni park „Komovi“ obuhvata sjeveroistočni dio teritorije glavnog grada, koji se graniči sa opštinama Kolašin i Andrijevica, a ukupna dužine granice parka je približno 58,84 kilometara.

Ranije je iz Glavnog grada medijima saopšteno da će novo preduzeće imati najmanje osam zaposlenih.

Bonus video: