Organizovaće psihološke radionice za samohrane majke i djecu iz jednoroditeljskih porodica

„Imajući u vidu posebno socijalno, psihičko i emotivno stanje djece iz jednoroditeljskih porodica, često i traumatične situacije kroz koje su prošli prilikom razvoda roditelja, nasilja u porodici, smrtnog gubitka roditelja i slično“, kazala je izvršna direktorica NVO Zinak Nikoleta Strugar
139 pregleda 1 komentar(a)
majka, dijete, knjiga, Foto: Shutterstock
majka, dijete, knjiga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2016. 15:43h

Nevladina organizacija Zinak počela je danas sa realizacijom projekta Korektno i konkretno, u okviru kojeg će biti organizovano 16 psiholoških radionica namijenjenih samohranim majkama i djeci iz jednoroditeljskih porodica.

Kako je saopšteno iz NVO Zinak, projekat će trajati deset mjeseci, a radionice će voditi psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

Izvršna direktorica Zinaka Nikoleta Strugar kazala je agenciji MINA da je cilj radionica osnaživanje ličnosti samohranih majki, povećanje njihovog samopouzdanja i samopoštovanja, prevazilaženje stresnih faza i uputstva kako da se prilagode novim životnim okolnostima.

Prema njenim riječima, radionice za djecu biće u formi grupnih psiholoških seansi, prilagođene dječjem uzrastu, uz edukativno-zabavni dio koji će djeci omogućiti da se aktivnije uključe u rad grupe.

„Imajući u vidu posebno socijalno, psihičko i emotivno stanje djece iz jednoroditeljskih porodica, često i traumatične situacije kroz koje su prošli prilikom razvoda roditelja, nasilja u porodici, smrtnog gubitka roditelja i slično“, pojasnila je Strugar.

Radionice za djecu će, kako je kazala, biti organizovane u dječjim igraonicama ili na izletima koje Zinak organizuje u okviru redovnih aktivnosti.

„Projektom je predviđeno po osam radionica za majke i za djecu, za maksimum osam učesnika po radionici“, precizirala je Strugar.

Ona je kazala da je u Zinak do sada učlanjeno oko 200 uglavnom samohranih majki, i da je veliko interesovanje za učešće u radionicama.

Strugar je dodala da će dio radionica biti održan uz podršku NVO Preventivno Edukativni Centar.

Projekat Korektno i konkretno finansijski je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću sa 2,3 hiljade eura.

Strugar je poručila da će Zinak nastaviti akciju osnažavajuće podrške samohranim roditeljima i njihovoj djeci, kao i višečlanim porodicama.

NVO Zinak je u proteklih 12 mjeseci, od kada je osnovana, organizovala veliki broj akcija i aktivnosti kojima je bilo obuhvaćeno više od 300 porodica i 800 djece. U decembru su dobili i zahjvalnicu Iskra za doprinos opštem dobru u 2015. godini.

Bonus video: