Ogorčeni što moraju da plate više od 5.000 eura: "Varajić bez ovlašćenja vodio spor"

"Niko od mještana advokatu nije potpisao punomoćje, niti smo bili upoznati sa ovim presudama za naplatu sudskih troškova. Za to smo saznali tek kada su nam računi blokirani i kada je stiglo rješenje od javnog izvršitelja", tvrdi Darko Pantović
190 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 15:05h

Mještani Vira i Rastovca koji su tražili naplatu štete za pretrpljeni strah prilikom eksplozije skladišta municije firme "Booster" 8.jula 2006.godine okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u Nikšiću ogorčeni što će morati da plate sudske troškove u iznosu od 5.836,60 eura.

Troškovi su nastali jer se advokat Žarko Varajić koji je, kako tvrde mještani, bez njihovog ovlašćenja vodio sudski spor, nije pojavio na ročištu 2013.godine pa je njihova tužba povučena. Pošto novac nije uplaćen javni izvršitelj je donio rješenje o zabrani primanja, tako da su mještanima koji su punoljetni, jer je među njima bilo i maloljetnih osoba, i koji imaju žiro račun isti blokiran.

"Niko od mještana advokatu nije potpisao punomoćje, niti smo bili upoznati sa ovim presudama za naplatu sudskih troškova. Za to smo saznali tek kada su nam računi blokirani i kada je stiglo rješenje od javnog izvršitelja", tvrdi Darko Pantović čija majka Milodarka je jedna od 53 koji moraju da plate pomenuti novac.

Momčilo Međedović objašnjava da su pojedini mještani tužili državu, Opštinu Nikšić i firmu "Booster" zbog pretrpljenog straha prilikom eksplozije, od koje je, potpuno ili djelimično, uništeno više stotina objekata u prečniku od tri kilometra.

"Dobio sam hiljadu eura dok ostali članovi porodice nijesu jer se nijesu ni pojavljivali tokom suđenja. Taj spor je vodio drugi advokat. Onda mi je Varajić kazao da nijesmo zakasnili sa tužbom i ja sam izvode iz knjige rođenih, koje je on tražio, kao i sve papire koji su bili kod drugih advokata, predao njemu. Predalo je nas preko stotinu, ali niko od mještana nije ništa potpisao, nikakvo punomoćje", tvrdi Međedović.

Osim pomenuto 53 mještana, od kojih je jedno u međuvremenu preminulo, mještani tvrde da je u istoj situaciji još njih oko 400, kao i da se pojedinima već odbijaju sudski troškovi, jer ih je, izgleda, advokat podijelio u grupe.

"Ja sam prvi koji je dobio da mora da otplati sudske troškove. Papire sam predao Međedoviću, advokata nikada nijesam ni vidio, niti sam kakvo punomoćje, ili bilo šta drugo, potpisao. Za pretpljeni strah smo tužili ja i petoro članova moje porodice i sa računa moje kćerke je od prispjelih 2.900 eura do sada odbijeno 1.100. Uložio sam prigovor i dobio još 700 eura za sudske troškove, tako da se nemaju što žaliti jer će samo povećati cifru", razočarano je kazao Đorđije Toljić.

Mještani su ispred suda čekali advokata Varajića koji je obećao da će doći i objasniti im nastalu situaciju, ali se nije pojavio. Isključio je i telefon tako da ga ni novinari više nijesu uspjeli dobiti. Međutim, predstavnike mještana primio je osnovni državni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić.

"Objasnio sam mu da niko od mještana ništa nije potpisao, nikakvo punomoćje. Kazao mi je da ko smatra da ima krivične odgovornosti advokata može da ga tuži, a da se za naplatu pojedinačno obratimo sudu", kazao je Međedović.

Mještani su odlučili da protiv advokata Varajića podnesu krivičnu prijavu, kao i da pokušaju da pobiju klauzule o izvršenju presude.

Vještačenja su pokazala da su požar, usled koga su eksplodirala tri magacina "Booster-a" sa 80 tona mina i granata izazvale električne instalacije, ali ne i šta je dovelo do varničenja. Sud je vlasnika firme Aleksandra Božovića 2014.godine osudio na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine i novčanu kaznu od 185 hiljada eura zbog "nedozvoljene trgovine".

Obnova objekata, koja je lokalnu upravu i državu koštala oko deset miliona eura, trajala je dvije godine. Opština je u tu svrhu uložila oko 6,7 miliona eura, od čega je 6,2 miliona tužbom potraživala od države, ali je taj zahtjev odbijen kao neosnovan.

Više od stotinu građana je 2007. godine pokrenulo tužbu protiv države, Opštine i firme „Booster“ tražeći solidarnu isplatu nadoknade za pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Postupak je trajao skoro četiri godine. Sud je presudio u korist građana, ali je odbacio odgovornost lokalne uprave, dok su država i „Booster“ dužni da građanima solidarno nadoknade štetu, s tim da se od procijenjene štete oduzme suma koju je na ime pomoći dala Opština koja je oslobođena krivice. Ukupna suma koja je isplaćena građanima na ime materijalne odštete, zajedno sa sudskim troškovima, iznosi oko 800.000 eura, a određeni broj građana je na ime pretrpljenog straha dobilo po par hiljada.

Galerija

Bonus video: