Prvi fudbaler u Crnoj Gori koji je dobio ulicu

Nakon završetka Drugog svjetskog rata bivši igrači “Obilića”, među kojima je bio i Tuzović, 17. februara 1945. godine održali osnivačku Skupštinu i novoformiranom klubu dali ime „Sutjeska“. Za prvog sekretara kluba imenovan je upravo Tuzović
113 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 11:20h

Ulica u Nikšiću, koja se nalazi preko puta Bolnice (nekadašnja ulica br. 135) od skoro nosi naziv istaknutog fudbalera i fudbalskog radnika Džavida Tuzovića, i to je jedina ulica u Crnoj Gori koja nosi naziv nekog fudbalera. Predlog da ulica u gradu pod Trebjesom dobije ime Džavida Tuzovića dalo je Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, FK „Sutjeska“ i Crnogorsko društvo sportskih veterana, a Ministarstvo kulture i opštinski Savjet za davanje predloga naziva ulica i trgova pomenuti predlog odobrilo. Odluka je prihvaćena na sjednici SO Nikšić koja je održana 16.decembra.

Tuzović potiče iz ugledna nikšićke trgovačke porodice. Rođen je 1922.godine, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1945. Jedan je od osnivača obnovljenog đačkog sportskog društva „Oblilić“ 1938.godine, tada jednog od najpopularnijih klubova u Crnoj Gori. Prvu garnituru dresova i fudbalsku loptu ekipi „Obilića“ kupio je Džavidov otac Hasan.

Zbog toga što je bio neprelazna prepreka za protivničke napadače Tuzović, koji je na leđima nosio broj pet, dobio je nadimak „Bedem iz Grudske mahale“.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata bivši igrači “Obilića”, među kojima je bio i Tuzović, 17. februara 1945. godine održali osnivačku Skupštinu i novoformiranom klubu dali ime „Sutjeska“. Za prvog sekretara kluba imenovan je upravo Tuzović.

Na prvoj međunarodnoj utakmici koju je „Sutjeska“ igrala sa italijanskom ekipom „La Garbaldina“ i koja je završena rezultatom 1:1 Tuzović je nosio kapitensku traku. Bio je član i fudbalske reprezentacije Crne Gore koja je 1.maja 1945.godine odigrala prvu međunarodnu utakciju protiv Albanije.

„Tako je postao prvi reprezentativac u sportskoj istoriji Nikšića. Bio je član uprave Sreskog fiskulturnog odbora Nikšić i njegov prvi sekretar, član Tehničkog odbora Fiskulturnog saveza Crne Gore i delegat Fiskulturnog odbora Jugoslavije“, stoji u predlogu koji su opštinskom Savjetu za davanje predloga naziva ulica i trgova dostavile tri pomenute institucije.

Tuzović je dobitnik i spomen plakete FK „Sutjeska“, čiji dres je nosio do pogibije 1945.godine.

„Određen je da u svojstvu delegata prisustvuje Skupštini Fiskulturnog saveza Jugoslavije u Beogradu. Delegati iz Crne Gore putovali su kamionom i u povratku doživjeli saobraćajnu nesreću. Kamion se u jednoj krivini prevrnuo na bok, a tom prilikom je jedini poginuli bio Džavid Tuzović. Tada još nije bio napunio 23 godine života”, zapisao je Dragan Bobi Perović.

Predlagači smatraju da davanje imena fudbalera jednoj od ulica u Nikšiću predstavlja afirmaciju sporta, kao i da bi bilo dobro da se organizuje memorijalni fudbalski turnir koji bi nosio Tuzovićevo ime.

Galerija

Bonus video: