SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Policija nije preduzela sve mjere da omogući mirno okupljanje LGBT zajednice u Nikšiću

"Savjet je ocjenio da je u konkretnom slučaju, u više navrata, došlo do ograničenja slobode okupljanja koje nije bilo neophodno te da Uprava policije nije preduzela sve odgovarajuće i razumne mjere da omogući mirno javno okupljanje LGBT zajednice"
4 komentar(a)
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 31.01.2016. 12:07h

Savjet za građansku kontrolu policije razmatrao je pritužbe nevladinih organizacija (NVO) “LGBT Forum Progres” i “Hiperion” i usvojio mišljenje da je primjenom policijskih ovlašćenja u vezi sa Povorkom ponosa u Nikšiću došlo do povrede prava na mirno okupljanje, saopšteno je iz tih organizacija.

"Savjet je ocjenio da je u konkretnom slučaju, u više navrata, došlo do ograničenja slobode okupljanja koje nije bilo neophodno te da Uprava policije nije preduzela sve odgovarajuće i razumne mjere da omogući mirno javno okupljanje LGBT zajednice", navodi se u saopštenju.

Savjet je, kako dodaju, ocijenio da su Uprava policije, odnosno CB Nikšić, imali dovoljno vremena, tokom svih prijava javnog okupljanja, da se pripreme za neutralisanje eventualne opasnosti od nasilnih sukoba, obzirom da su sve zabrana povorke bile uslovljene bezbjednosnim rizicima.

"Slično, detaljno, mišljenje o zabrani Povorke ponosa u Nikšiću dao je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, koji je pozvao i na uspostavljanje bliže međusobne komunikacije i saradnje. Savjet je konstatovao da komunikacija i saradnja Uprave policije i CB Nikšić sa organizatorima Povorke ponosa u Nikšiću nije bila odgovarajuća i nije bila na nivou prakse i iskustva sa priprema i organizovanja sličnih javnih okupljanja u Budvi i Podgorici (2013-2015). Savjet je pozvao Upravu policije da se taj pristup promijeni i uspostavi komunikacija zasnovana na povjerenju i u funkciji garantovanja slobode mirnog javnog okupljanja", navodi se u saopštenju.

Savjet je, podsjećaju iz NVO LGBT Forum Progres i Hiperion, primijetio, na osnovu priložene dokumentacije, da su podnosioci pritužbe prema CB Nikšić iskazali odgovornost, fleksibilnost i predusretljivost za sve sugestije po pitanju lokacije, trase ali i datuma održavanja javnog okupljanja. Poštujući zakon, prilikom prijave javnog okupljanja, odredili su da to bude 18. septembar zbog, kako su naveli, njegovog antifašističkog značaja. Brojna priložena zvanična obraćanja, saopštenja i izjave organizatora potvrđuju da su saopštili spremnost da to bude prije ili poslije predloženog datuma, zavisno od bezbjednosnih procjena i odluke policije. S druge strane Savjet konstatuje da Uprava policije, odnosno CB Nikšić, nijednom, na bilo koji način, organizatorima Povorke ponosa nijesu ponudili bilo kakvu alternativu po pitanju datuma održavanja, same lokacije ili trase kretanja.

"Savjet je konstatovao da je Uprava policije, CB Nikšić, protivnicima Povorke ponosa u Nikšiću dozvolila više mirnih javnih okupljanja na kojima su, po sopstvenoj odluci, ali uz policijsku zaštitu, prisustvovali i podnosioci pritužbe odnosno organizatori Povorke ponosa. Oni su istakli da je policijski odnos, u tom domenu, bio korektan i profesionalan. Savjet je konstatovao da se prilikom javnih okupljanja protivnika Povorke ponosa nije dogodio nijedan incident i pored činjenice što su mu prisustvovali eksponirani pripadnici LGBT zajednice kao i da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira. Savjet je primijetio da kod Uprave policije i državnih organa u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih prava i sloboda i proces inkluzije LGBT osoba postoji nedostatak strategije kako se privremene zabrane mirnih okupljanja LGBT zajednice, usljed pojačanih bezbjednosnih rizika, u budućnosti ne bi ponavljale. Savjet je tokom 2015. godine, postupajući po drugim pritužbama, u značajnom broju predmeta konstatovao da mehanizmi iz Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori Vlade Crne Gore a odnose se na bezbjednost LGBT osoba i izgradnju povjerenja između policije i LGBT zajednice nijesu, i pored izdatih preporuka, funkcionalni", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas