ODT Nikšić: Kadrovi dobri, tehnički kapaciteti nezadovoljavajući

"Rad tužilastva i policije na lokalnom nivou, o kom i mogu da govorim, karakteriše dobra saradnja. Kako se svaki odnos može i dalje unaprjeđivati, kada je riječ o saradnji tužilastva i policije ona bi se mogla poboljšati češćim i neposrednim kontaktima i zajedničkom analizom konkretnih predmeta“, smatra Stevo Šekarić
330 pregleda 1 komentar(a)
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
sud, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.01.2016. 11:50h

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću ima dobre kadrove, što se ne može reći za tehničke kapacitete, koji nijesu na zadovoljavajućem nivou, smatra rukovodilac tog tužilaštva, Stevo Šekarić.

"Kada su kadrovi u pitanju, tu je što se tiše opštine Nikšić, u tužilastvu, a po mom mišljenju i u policiji, situacija dosta dobra“, kazao je Šekarić agenciji MINA.

To se, kako je naveo, ne može reći i za tehničke kapacitete.

"Oni ni u kom slučaju nijesu na zadovoljavajućem nivou, i njihovo poboljšanje moglo bi samo da doprinese boljim rezultatima koji se postižu“, ocijenio je Šekarić.

Na pitanje kako ocjenjuje saradnju tužilaštva i policije, on je rekao da je ta saradnja na lokalnom nivou dobra, i da u njihovom radu nema većih problema.

"Rad tužilastva i policije na lokalnom nivou, o kom i mogu da govorim, karakteriše dobra saradnja. Kako se svaki odnos može i dalje unaprjeđivati, kada je riječ o saradnji tužilastva i policije ona bi se mogla poboljšati češćim i neposrednim kontaktima i zajedničkom analizom konkretnih predmeta“, smatra Šekarić.

Upitan da prokomentariše ocjene u Izvještaju Evropske komisije da, u praksi, saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima treba da se poboljša, on je rekao da, u svakom slučaju, postoji prostora za još bolju saradnju.

Na pitanje kako vidi ulogu sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno da li smatra da je zadovoljovajuća saradnja tužilaštva i policije sa sudovima, Šekarić je rekao da zakonski propisi definišu odnose tužilastva i sudova, i da se zbog toga ne bi upuštao u komentarisanje rada sudova kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

"U svakom slučaju, smatram da svi pravosudni organi zajedno doprinose kvalitetnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovi predmeti nijesu u nadležnosti našeg tužilaštva“, dodao je Šekarić.

Govoreći o edukaciji tužilaca i seminarima vezanim za unaprjeđenje njihovog rada, on je kazao da se trudi da što češće posjećuje takve seminare.

"Jer smatram da oni u velikoj mjeri imaju efekta kada je riječ o praktičnoj primjeni znanja koje na tim seminarima stičemo“, pojasnio je Šekarić.

On smatra da bi Udruženje tužilaca trebalo da ima više aktivnosti u vezi sa edukacijom tužilaca.

Šekarić je ocijenio da tužioci treba više da istupaju u javnosti, i da na taj način približe svoj rad građanima.

"Upravo zbog toga nastojimo da na lokalnom nivou slijedimo primjer Vrhovnog državnog tužilaštva i poboljšamo komunikaciju, kako sa medijima, tako i sa građanima. Prisustvo tužilaca u javnosti sve je vidljivije što, po mom mišljenju, može samo da doprinese povećanju povjerenja javnosti u naš rad“, kazao je Šekarić.

Tema je obrađena u okviru projekta „Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju sa građanima o svom radu“, koji agencija Mina radi sa Građanskom alijansom.

Bonus video: