Prikupljeno preko 300 jedinica krvi

245 pregleda 0 komentar(a)
dobrovoljni davaoci krvi, Foto: Svetlana Mandić
dobrovoljni davaoci krvi, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.01.2016. 08:42h

U toku trajanja sedmomjesečnog projekta "Naša kap krvi nekome za život", koji je organizovao Klub dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) "Sveti Sava" iz Nikšića, prikupljeno je preko 300 jedinica krvi, organizovane su tribine i radionice o značaju dobrovoljnog davalaštva, a klub je postao bogatiji i za dvadesetak novih članova.

Kako je projekat pored humano–edukativnog karaktera imao i kulturno-umjetnički dio članovi Kluba su bili aktivni i na tom polju.

Ana Obradović, asistentkinja na projektu, na konferenciji za novinare podsjetila je da su tokom trajanja pomenutog projekta organizovali tri akcije davanja krvi – Petrovdansku, za vrijeme "Septembarskih dana", kao i Svetosavsku, u kojima su pored članova Kluba učestvovali i davaoci iz Srbije i Republike Srpske.

Dr Vuk Kankaraš je kazao da je dobrovoljno davalaštvo krvi u Nikšiću na veoma visokom nivou i da su se cifrom od 60 odsto dobrovoljnih davalaca svrstali u red zemalja Evropske Unije.

"Značajno je istaći da Klub osim akcija dobrovoljnog davanja krvi organizuje tribine i radionice o promociji zdravlja i zdravih stilova života, čime se bavi zdravstvena zaštita u savremenom svijetu, i što nas razlikuje od sličnih klubova po Crnoj Gori", kazao je Kankaraš.

Ratko Čvorović, predsjednik KDDK "Sveti Sava", kazao je da je vrijednost projekta bila 8.300 eura, a da su od Opštine Nikšić dobili 4.920. Zahvalio se lokalnoj upravi i brojnim donatorima koji su im omogućili da uspješno realizuju još jednu humanu misiju.

Prema njegovim riječima pored tradicionalnih akcija koje organizuju za Petrovdan, Dan oslobođenja Nikšića i dan Svetog Save, od ove godine će i akcija posvećena njihovom preminulom članu Miomiru Ćinćuru, a koja je organizovana 13.januara, imati tradicionalni karakter.

"Na dan akcije koja je organizovana povodom slave kluba, Svetog Save, prijavila su se 173 davaoca, ali smo morali da vratimo njih 21 jer transfuzija nije mogla fizički sve da obuhvati. I u naredna dva dana se prijavilo još naših davalaca koje smo vratili", kazao je predsjednik najaktivnijeg kluba dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.

Najaktivniji klub u zemlji bez kancelarije

Klub "Sveti Sava" 2007. godine osnovalo je pet radnika Rudnika Boksita. Od tada do danas Klub je od početnih 30 "narastao" na 600 članova, organizovao je 17 samostalnih akcija dobrovoljnog davanja krvi i prikupili su preko 4.000 jedinica dragocjene tečnosti.

Bez obzira na podatke zbog kojih im je Ministarstvo zdravlja dodijelio nagradu najaktivnijeg kluba u Crnoj Gori Klub "Sveti Sava" nema ni prostorije, niti kompjutersku opremu.

"Možda je malo smiješno da u 21. vijeku nemamo računar koji nam je potreban da bi formirali elektronsku bazu podataka o našim članovima. Nemamo ni prostor, pa apelujem na Opštinu Nikšić da nam pomogne na tom polju", kazao je Čvorović.

Duško Marković, moderator na konferenciji za novinare, kazao je da su se obratili lokalnoj upravi i Ministarstvu za informacione tehnologije i da od njih očekuju podršku.

"Riječ je o sigurno najhumanijem klubu u zemlji koje radi u katastrofalnim uslovima. Iako imaju 600 članova nemaju ni jedan kompjuter, a o prostorijama da ne govorim", kazao je Marković.

Bonus video: