Đukanovića godinama ne daruju, ili krši zakon

Đukanović nije prijavljivao poklone Komisiji za sprečavanje sukoba interesa od kako je izabran za premijera 2012. godine
17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2016. 08:02h

Agencija za sprečavanje korupcije neće se baviti činjenicom da premijer Milo Đukanović u protekle tri godine nije prijavio nijedan poklon iako ga na to obavezuje zakon. Iz Agencije na čijem se čelu nalazi Sreten Radonjić “Vijestima” nijesu odgovorili hoće li sankcionisati Đukanovića zbog neprijavljivanja poklona.

Oni će tako nastaviti sa praksom Komisije za sprečavanje sukoba interesa čije je nadležnosti preuzela, a čiji je čelnik Slobodan Leković tvrdio da je ona "tigar bez zuba" jer nema mogućnosti da utvrdi kršenje zakona.

Iako redovno prijavljuje imovinu, u evidenciji poklona koja je objavljena na sajtu konliktinteresa.me crnogorski premijer nije prijavio da li je dobijao poklone u prethodne tri godine od kako je na čelu Vlade.

Đukanović nije prijaviljivao poklone za 2013. 2014. i 2015. godinu, za razliku od predsjednika Filipa Vujanovića, predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i crnogorskog šefa dilomatije Igora Lukšića.

Prema podacima na sajtu poklone su prijavljivali i gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić i Maja Ćatović, dok je bila gradonačelnica Kotora. Riječ je uglavnom o poklonima prilikom posjeta stranih zvaničnika.

Iz Agencije su, na pitanje "Vijesti" da li će utvrditi zbog čega premijer tri godine nije prijavljivao poklone, kazali da su na sajtu dostupni podaci o svim prijavljenim poklonima javnih funkcionera od 2006. do 2015. godine

"Izvodi iz evidencije poklona koji su predati Komisiji od strane organa vlasti nalaze se na sajtu Agencije, kao i pokloni javnog funkcionera Mila Đukanovića", naveli su iz Agencije, navodeći da nisu dužni da mejlom dostavljaju podatke koji se nalaze na sajtu.

Dok na sajtu antikorupcija.me još uvijek nema evidencije poklona, iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" zbog čega premijer Komisiji za sprečavanje sukoba interesa nije prijavio poklone u prethodne tri godine.

Iako su pitanja poslata 22. januara na adresu Biroa i njegovog šefa Srđana Kusovca, iz Vlade nije odgovoreno da li je Đukanović dobijao poklone koje je bio dužan da prijavi Komisiji.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa javni funkcioneri su dužni da prijave svaki poklon čija vrijednost prelazi 30 eura, a oni se upisuju u evidenciju poklona za koju je sada nadležna Agencija za sprečavanje korupcije.

Prema tom zakonu, javni katalog poklona objavljuje se na internet stranici Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Navodi se i da javni funkcioner ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost, niti smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona manje vrijednosti. Prigodnim poklonom manje vrijednosti smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Bonus video: