Iz mora izvadili avionske bombe

Na postojanje bombi u blizini novske gradske luke, građani su do sada više puta bezuspješno upozoravali nadležne institucije
137 pregleda 8 komentar(a)
razminiranje, Foto: MDO
razminiranje, Foto: MDO
Ažurirano: 31.01.2016. 07:51h

Novoformirana NVO "Crnogorska organizacija za razminiranje" (Montenegrian demining organization -MDO) obavila je u petak svoju prvu veću akciju - vađenje sa dna mora dvije stare avionske bombe, u Herceg Novom.

Riječ je o tzv. probojnim avio-bombama njemačke proizvodnje, težine po 125 kilograma, a koje su se na dnu mora u blizini hridi Karatoć na prilazima gradskoj luci Škver u Herceg Novom, nalazile preko 70 godina.

Na postojanje tih bombi u relativno plitkom moru u blizini novske gradske luke, građani su do sada više puta bezuspješno upozoravali nadležne.

Državna javna ustanova RCUD iz Bijele, koja se iz budžeta finansira upravo za sprovođenje ovakvih poslova, nije našla za shodno da tokom 15 godina svog postojanja, ukloni ta neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), što su se nalazila na udaljenosti od samo 50-ak metara od gradske luke Škver.

Svaka od uklonjenih bombi ima punjenje od 60 kilograma visokorazornog eksploziva.

“Akcija na Karatoču izvedena je po prijavi građana, koji su u nekoliko navrata prijavljivali NUS na ovoj lokaciji državnim institucijama. Uklanjanje prijavljenog NUS-a su izveli podvodni demineri, uz podršku logističara. Postoji sumnja da se na istoj lokaciji nalazi još NUS-a. U narednom periodu planiramo da izvršimo izviđanje i da ih, ako se NUS tu nalaze, lociramo i identifikujemo kako bismo ih u nekoj sljedećoj akciji ukonili”, rekli su “Vijestima” aktivisti NVO “Crnogorska organizacija za deminiranje”.

Potrebna sredstva za sprovođenje akcije na Karatoču, opremu i ljudstvo obezbijedili su kompanija “Big Blue Montenegro” iz Herceg Novog i restoran “Ribarsko selo” sa Žanjica.

Mjesto izvođenja akcije tokom vađenja avio-bombi obezbjeđivala je policija, a bombe su preuzeli i dalje na lokalitet gdje će one biti kontrolisano uništene, transportovali pripadnici Tima za NUS Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Iz NVO "Crnogorska organizacija za deminiranje" "Vijestima" je saopšteno da je jedan od glavnih ciljeva te neprofitne organizacije da "poveže državne institucije, privatne kompanije, stručne ljude, domaće i strane investitore i međunarodne fondove, kako bi se obezbijedila neophodna sredstava i znanje za sistemsko i trajno rješavanje problema NUS-a i ostalog opasnog otpada na kopnu i vodi".

Bonus video: