Nadležni savjetuju Pljevljake: Čitajte, gledajte TV i ne trčite na otvorenom

“Takođe je potrebno pratiti upute lokalne Higijensko-epidemiološke službe u cilju prevencije i zaštite zdravlja u slučajevima povećanog zagađenja vazduha”
61 pregleda 7 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.01.2016. 20:59h

Građanima Pljevalja preporučeno je da ograniče fizičke aktivnost na otvorenom, s ciljem smanjenja lošeg uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi.

U gradu u kojem je tokom decembra i januara koncentracija PM 10 čestica gotovo svakodnevno bila višestruko iznad dozvoljene, juče u 10 časova izmjereno je 455 mikrograma po metru kubnom. To je devet puta više od dozvoljenih 50 mikrograma.

Iz Instituta za javno zdravlje i pljevaljskog Doma zdravlja saopšteno je smanjenje fizičke aktivnosti na otvorenom “od velike važnosti, kako bi se izbjeglo izlaganje zagađenom vazduhu, naročito kod djece i mladih osoba”.

“Praktikovati aktivnosti u zatvorenim prostorima u kućnim uslovima (boravak, čitanje, gledanje televizije i sl.), u školama i vrtićima (fizičko vaspitanje u zatvorenom prostoru), a ako se boravi na otvorenom, praktikovati šetnju umjesto trčanja. Što je više moguće smanjiti zagađenje vazduha u stambenim prostorijama izbjegavanjem korišćenja materija koje sagorijevaju u otvorenim ložištima (kamini, druga otvorena ložišta), kao i korišćenjem uređaja za grijanje prostorija fosilnim gorivima”, piše u saopštenju iz Doma zdravlja.

Navode da je potrebno pratiti preporuke nadležnih institucija i vremensku prognozu, kako bi se “što bolje planirale aktivnosti za vrijeme kada se poboljša kvalitet vazduha”.

“Takođe je potrebno pratiti upute lokalne Higijensko-epidemiološke službe u cilju prevencije i zaštite zdravlja u slučajevima povećanog zagađenja vazduha”.

U saopštenju se konstatuje da je evidentan trend postojanja visokih vrijednosti respirabilnih (PM10,PM2,5) čestica, koje tokom cijelog dana višestruko premašuju propisane vrijednosti, “što uz meteorološke prilike dodatno pojačava štetan uticaj na zdravlje stanovništva”.

Bonus video: