Ričardova glava dobija novog zakupca

Dugogodišnji zakupac Branko Banja Vujošević ponudio je za Ričardovu glavu početnu cijenu od samo 20.050 eura
520 pregleda 16 komentar(a)
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.01.2016. 20:51h

Budvanin Đorđe Popović ponudio je za zakup plaže Ričardova glava 55.250 eura, gotovi tri puta više od početne cijene koja je iznosila 20.050 eura.

Tako je plaža duga 53 metra postigla najveću cijenu od ukupno 83, za koje je “Morsko dobro“ raspisalo tender.

Dosadašnji dugogodišnji zakupac dijela Ričardove glave, na kome se nalaze najpopularnije ugostiteljske terase, firma “Konoba Stari grad“ podgoričkog biznismena Branka Banja Vujoševića ponudila je 20.050 eura.

To je bilo jedino iznenađenje na tenderu, jer je rijetko bilo više od jedne ponude za pojedino kuplašite.

Tenderom je predviđeno da se plaže ustupaju do kraja 2018. godine, s tim što Morsko dobro svake godine sa zakupcem zaključuje aneks ugovora, kada on izmiri obavezu.

Za razliku od posljednjeg tendera iz aprila 2013. godine kada su cijene zakupnina za plaže dostizale vrtoglave sume, a cijeli tok otvaranja ponuda pratila velika euforija i nervoza zakupaca, toga juče nije bilo.

Za središnji dio plaže Brijeg od Budve, kao što se i očekivalo, ponudu je dostavila samo firma “Nemis“, vlasnik starogradskog hotela “Astoria“, koja je ponudila 3.000 eura, duplo više od početne cijene.

I za zakup najpopularnije budvanske plaže “Mogren I“ pristigla je samo jedna ponuda - od buvanske firme “Boreta company“ koja je ponudila samo euro više od početne cijene, odnosno 31.763 eura. Firma je i lani bila zakupac.

Na tenderu prije tri godine, “Mogren I” dostigao je u istoriji izdavanja plaža najveću cijenu od čak 90.000 eura. “Mogren II” je ove godine izdat budvanskoj firmi “Gabbiano“ za 15.000 eura, što je dva puta više od početne cijene.

Gotovo svih deset kupališta na Jazu zakupili su dosadašnji zakupci i to uglavnom po neznatno većim cijenama od minimalnih.

JP Morsko dobro samo od zakupa budvanskih plaža očekuje da ove sezone inkasira najmanje milion eura, koliko iznosi zbirna početna minimalna cijena.

Komisija Morskog dobra ubrzo će obaviti vrednovanje ponuda i rangiranje, kada će se i znati sa kim će biti zaključeni ugovori.

Policija pripravna, ali nije bilo incidenata

Pripadnici interventne jednice policije bili su juče sve vrijeme pripravni tokom održavanja tendera, koji je organizovan u prostorijama “Morskog dobra”, “Regionalnog vodovoda” i hotela “Blue star“.

Incidenata, međutim, nije bilo, za razliku od prije tri godine, kada su potencijalni zakupci i pištoljima prijetili jedni drugim, nezadovoljni što bi mogli izgubiti diio obale na koji su bacili oko.

Bonus video: