Vožnjom kroz Podgoricu pozdravili potpisavanje istorijskog sporazuma

Biciklo.me je 29. Critical Mass organizovao u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2016. 18:15h

Više od 150 ljubitelja bicizklizma učestvovalo je u Critical Mass-u, posvećenom Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama, koji je potpisala i Crna Gora.

Predstavnik NVO Biciklo.me Blažo Crvenica kazao je "Vijestima" da je lijepo vrijeme išlo na ruku biciklistima, koji su oko podneva sa Trga Republike krenuli u vožnju.

Dvotočkaši su prošli Ulicom Slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića i preko mosta Milenijum, zatim Ulicom Ivana Vujoševića pored stare zgrade Vlade, Blažovim mostom...

Vožnju su nastavili Ulicom Kralja Nikole, preko mosta Union Bridge, a završetak rute bio je u centru grada.

Biciklo.me je 29. Critical Mass organizovao u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Iz te NVO su podsjetili da su predstavnici 195 zemalja u decembru potpisali istorijski sporazum, prema kojem će emisija štetnih gasova da bude smanjena upola, kako bi se zagrijavanje Zemljine atmosfere zaustavilo na maksimalno dva stepena iznad nivoa prije industrijske revolucije i time izbjegle katastrofalne posljedice.

Potpisivanjem Pariskog sporazuma Crna Gora je postavila cilj da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto u odnosu na 1990.

Smanjenje će se postići opštim povećanjem energetske efikasnosti, poboljšanjem industrijskih tehnologija, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije i modernizacijom elektro-energetskog sektora.

Članovi NVO Biciklo.me su istakli da biciklizam doprinosi značajnom smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, te da spada u zdrave stilove života, smanjuje rizik od brojnih bolesti i predstavlja jedno od najjeftinijih prevoznih sredstava.

Prije početka vožnje na Centralnom gradskom displeju prikazana su dva kratka filma, kojima Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podstiče zaštitu životne sredine i apeluje na vozače da ugase motor ukoliko čekaju duže od 20 sekundi u automobilu i na taj način daju doprinos smanjenju emisija štetnih gasova.

Galerija

Bonus video: