Raste broj zainteresovanih za smještaj u domove starih

Na pitanje koliko država novca godišnje daje domovima starih iz Ministarstva su u odgovorima koji su dostavljeni krajem decembra, rekli da su do tada na ime razlike u visini penzija u iznosu do 200 eura, iz budžeta Vlade uplatili oko 256 hiljada eura za potrebe Doma starih u Risnu i oko 215 hiljada Domu starih u Bijelom Polju
69 pregleda 2 komentar(a)
starci_2, Foto: SHUTTERSTOCK
starci_2, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 30.01.2016. 12:47h

Na kraju prošle godine u Domu starih “Grabovac” u Risnu boravilo je 300 korisnika, a kapaciteti te ustanove nijesu dovoljni jer na smještaj čeka još oko sto osoba.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) agenciji MINA su kazali da je na kraju prošle godine u Domu starih “Grabovac” u Risnu boravilo 300 korisnika, što je ujedno i kapicitet ustanove.

U domu starih u Bijelom Polju boravi 144 korisnika.

Iz resornog Ministarstva ukazali su da su smještajni kapaciteti Doma starih u Risnu popunjeni, i da trenutno nijesu dovoljni za smještaj svih zainteresovanih.

“Na smještaj u Dom starih u Risnu čeka oko 100 potecijalnih korisnika koji su zainteresovani za usluge koje se pružaju u Domu starih “Grabovac”, a broj zahtjeva zainteresovanih za smještaj je u konstatnom porastu”, rekli su iz MRSS.

Oni su podsjetili da je kapacitet Doma starih u Bijelom Polju 230 korisnika i da se broj korisnika iz godine u godinu povećava.

Tokom prošle godine u Domu starih “Grabovac” realizovan je smještaj za 75 novih korisnika dok je u Domu starih u Bijelom Polju smješteno 80 korisnika.

Cijena smještaja su ostale na nivou ranijih godina, pa ona za nepokretna i dementna lica iznosi 450, dok je cijena smještaja za pokretne osobe 300 eura.

Od 1.jula prošle godine Ministarstvo je odlučilo da poveća participaciju koja je do tada bila 180, na 200 eura (za korisnike koji nemaju sredstava da svojim primanjima plaćaju punu cijenu smještaja) a ostatak do pune cijene smještaja pada na teret ustanova.

Od početka ove godine implementirane su procedure koje su predviđene Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge smještaja odraslih i starih.

Na pitanje koliko država novca godišnje daje domovima starih iz Ministarstva su u odgovorima koji su dostavljeni krajem decembra, rekli da su do tada na ime razlike u visini penzija u iznosu do 200 eura, iz budžeta Vlade uplatili oko 256 hiljada eura za potrebe Doma starih u Risnu i oko 215 hiljada Domu starih u Bijelom Polju.

“U toku ove godine domovi su imali i donacije od kako državnih ustanova (MRSS, Uprave carina, Državnog tužilaštva-na ime vansudskih poravnanja…) tako i privatnih lica. Donacije pored materijalnih sredstava ogledajaju se i u garderobi, knjigama, sredstvima za ličnu higijenu, prehrambrenim proizvodima”, ukazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, najčešće primjedbe stanara domova se odnose na nemogućnost adaptacije na domske uslove života.

“Ovakve primjedbe uglavnom dobijamo od lica koja su došla u našu ustanovu iz razloga što im je Dom jedino rješenje (što zbog stambenih, loših materijalnih uslova, neslaganja sa porodicom i sl) Moramo napomenuti da primjedbe nisu toliko česte”, kaže se u odgovorima.

Kako se dodaje, u Domu starih u Bijelom Polju korisnici su se najviše žalili na hranu, ali je taj problem riješen otvaranjem kuhinje u koja je počela sa radom 23. novembra.

Upitani šta psiholozi tih ustanova primjećuju kao najveće problem korisnika, iz MRSS su rekli da kao najveći problem izdvajaju usamljenost i fizičku nemoć prouzrokovanu lošim zdravstvenim stanjem i godinama života.

“Takođe čest problem kod korisnika predstavlja i adaptacija korisnika na kolektivni smještaj i samo odvajanje od porodice”, ukazali su iz tog resora.

U ovom momentu u sistemu socijalne i dječje zaštite ne nalazi se niti jedan privatni dom starih u Crnoj Gori, a tokom prošle godine usvojeni su svi podzakonski akti, shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji se odnose na licenciranje stručnih radnika i licenciranje pružalaca usluga iz socijalne i dječje zaštite.

“Tokom ove godine očekujemo inteziviranje procsa licenciranja i uvođenje privatnih domova u sistem socijalne i dječje zaštite”, kazali su iz MRSS.

Oni su naveli da u dva doma starih trenutno nema stranih državljanja.

“U ranijem periodu boravila su raseljena lica koja su imala status izbjeglice sa prostora bivše SFRJ, kojima je u međuvremenu regulisan status boravka u Crnoj Gori odnosno dobili su status stranca sa stalnim nastanjenjem. Stranim državljanima trenutno nije moguće obezbjediti smještaj u našim ustanovama, jer kao državna institucija nijesmo u mogućnosti obezbijedi boravak bez regulisanog statusa boravka u Crnoj Gori”, pojasnili su iz Ministarstva.

Govoreći o saradnji sa lokalnim zajednicama, saopšteno je da Dom starih “Grabovac” ima izuzetno dobru saradnju sa mjesnom zajednicom Risan, opštinom Kotor, Specijalnom bolnicom za ortopediju i neurohirurgiju “Vaso Ćuković” iz Risna, kao i Osnovnom školom “Veljko Drobnjaković”, vrtićem “Radost”, ali i zdravstvenim ustanovama na području grada Kotora.

“Takođe, Dom starih u Bijelom Polju ima veoma dobru saradnju sa lokalnom samoupravom”, kazali su iz MRSS.

Tokom prošle godine u Domu starih u Risnu završen je projekat za adapciju paviljona psiho-gerijatrije.

U toku su aktivnosti na pronalaženju rješenja za realizaciju tog projekta jer se, dodali su, radi o velikoj investiciji.” I nadamo se da ćemo u toku ove godine uspjeti da obezbijedimo neophodna sredstva kako bi otpočela adaptacija pomenutog paviljona”.

“Samom adaptacijom ćemo ispuniti sve evropske standarde a sve u interesu poboljšanja smještaja i boljih uslova za život naših korisnika. U Domu starih u Bijelom Polju za narednu godinu planirana je promijena poda u hodniku na prvom spratu, odvajanje odjeljenja demencije kao i uređenje dvorišta ispred Doma”, kaže se u saoštenju.

Bonus video: