Poništiti DUP za zgradu kod hotela "Podgorica"

“Dopis, potpisuju generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore Svetislav Popović i predsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata Ljubo D. Stjepčević”
109 pregleda 1 komentar(a)
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2016. 19:50h

Detaljni urbanistički plan “Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio” treba staviti van snage, uz poništenje svih aktivnosti, radnji i posljedica koje je ovaj plan proizveo.

To se navodi u zvaničnom dopisu Inženjerske komore Crne Gore - Strukovne komore arhitekata Vladi i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Istakli su da DUP treba da se stavi van snage zbog nezakonitog postupanja prilikom izrade i donošenja plana. Iz grupe „KANA” je saopšteno da im je stigao zvaničan dopis Inženjerske komore Crne Gore - Strukovne komore arhitekata u kojem se navodi da je konstatovan niz ozbiljnih nepravilnosti u Detaljnom urbanističkom planu „Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio”.

Pored hotela „Podgorica” u toku je izgradnja poslovne zgrade „Normal tours” od 12 spratova.

“Dopis, potpisuju generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore Svetislav Popović i predsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata Ljubo D. Stjepčević”, navodi se u saopštenju “KANE”.

Iz Inženjerske komore naveli su da se nepravilnosti odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o planiranju i uređenju prostora iz 2005, Zakona o zaštiti od požara, Pravilnika o sadržaju i kategorizaciji hotela i ugostiteljskih objekata, kao i nepoštovanje autorskih prava. Iz “KANE” su izrazili veliko zadovoljstvo što se Inženjerska komora CG, kao najmeritornija strukovna organizacija u državi, izjasnila po tom pitanju i stala u odbranu inženjerske struke i njenih zakonom propisanih pravila.

“Nadamo se da će nadležni uvažiti mišljenje Inženjerske komore i preduzeti neophodne korake za stavljanje po svemu spornog plana van snage, a time i obustaviti izgradnje zgrade uz ulaz hotela 'Podgorica'”, navode iz “Kane”. Izradom DUP-a kako su istakli iz Inženjerske komore nijesu ispoštovana autorska prava u tretiranju hotela, iako je na javnoj raspravi izjavljena primjedba nasljednice autorskih prava Svetlane Kane Radević sa zahtjevom za zaštitu istih i sačuvanja zgrade.

Mora da se obezbijedi pristup sa gradske saobraćajnice

Iz Inženjerske komore su konstatovali da je planiranjem novog objekta na urbanističkoj parceli neposredno uz hotel, a kojim se zatvara i onemogućava pristup “Podgorici”, nijesu ispoštovane odredbe člana 57 Zakona o planiranju i uređenju prostora.

“Na urbanističku parcelu mora se obezbijediti pristup sa gradske saobraćajnice ili javnog puta. Urbanistička parcela mora imati površinu i oblik koji omogućava izgradnju i korišćenje parcele u skladu sa planskim dokumentom”, navode iz komore.

Bonus video: