Surlaš mijenja izgled grada

Ministarstvo poljoprivrede još nije usvojilo novi plan eradikacije i sprečavanja širenja palminog surlaša
228 pregleda 6 komentar(a)
Tivat palme, Foto: Siniša Luković
Tivat palme, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.01.2016. 19:46h

Uprkos tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede da preduzimaju sve na sprečavanju širenja štetočine palmin surlaš (Rhynchophorus ferrugineus) na primorju, dokumenti pojedinih lokalnih uprava pokazuju da ih je resor koji vodi Predrag Ivanović (DPS) ostavio na cjedilu da se sami izbore sa naletom štetočine koja uništava palme.

"S obzirom da je istekao Akcioni plan eradikacije i sprečavanja širenja crvenog palminog surlaša, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od novembra 2012. do novembra 2015. godine, a da novi plan nije donesen, opštine će mjere sprovoditi zavisno od mogućnosti i namjere da spašavaju palme. Na sjednici Zelenog tima koja je održana u ponedjeljak 21. decembra, zaključeno je da problem crvenog palminog surlaša uzrokuje promjenu ambijentalne slike Tivta i da je potrebno preduzeti sve mjere da se palme u Tivtu zaštite, te s obzirom na navedeno potrebno je u budžetu za 2016. planirati sredstva za rješavanje problema“ i sprovoditi mjere na osnovu člana 6 Zakona o zaštitu bilja”, piše u Izvještaju o stanju životne sredine i radu Zelenog tima Opštine Tivat, koji su usvojili odbornici na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta.

U Tivtu je proteklih mjeseci na javnim površinama i u privatnim dvorištima posječeno više primjeraka velikih kanarskih palmi koje je potpuno uništio surlaš , a sa nekoliko više decenija starih primjeraka tog drveta, preduzeta je najradikalnija mjera u pokušaju da se ona spasu - dendrohirurgija, odnosno uklanjanje kompletne krošnje do zdravog dijela debla, u nadi da će se palma revitalizovati.

Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da to nije tačno, surlaš je, što u nezvaničnom razgovoru potvrđuju svi lokalni stručnjaci, u Tivat stigao sa primjercima velikih kanarskih palmi koje je iz inostranstva proteklih par godina za svoje potrebe uvezao elitni nautički centar Porto Montenegro.

Uvezeno je ukupno 118 komada velikih kanarskih palmi iz Urugvaja, Španije, SAD i Italije.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede nije spriječila da se među njima nađu i zaraženi primjerci koji su u međuvremenu posađeni u drvoredima duž operativne obale Porto Montenegra, a sa kojih se surlaš potom proširio i na „domicilne“ palme po Tivtu.

U Porto Montenegru i danas se mogu vidjeti panjevi posječenih zaraženih uvezenih palmi, a lokalna uprava u Tivtu već mjesecima pokušava na sve moguće načine da spriječi dalje širenje štetočinskog insekta na okolno područje.

Opština Tivat je tako lani donijela plan o sprovođenju fitosanitarnih mjera na sprečavanju širenja surlaša, urađena je evidencija palmi na području opštine, sprovođeno je informisanje i edukacija građana o aktivnostima i mjerama za suzbijanje te štetočine, određena je lokacija za zakopavanje i uništavanje zaraženog bilja, pojačan je nadzor i pregled palmi na javnim površinama i dostavljanje izvještaja Fitosanitarnoj upravi, a palme na javnim površinama više puta su tretirane insekticidima.

Ministarstvo poljoprivrede u ranijem odgovoru na pitanja „Vijesti“, negiralo je bilo kakvu krivicu državnih organa vezanu za surlaša i konstatovalo da su u toj priči „nezainteresovanost medija da adekvatno informiše javnost, kao i kontinuirane i neutemeljene optužbe na račun rada Ministarstva poljoprivrede, došle još jednom do izražaja i u pitanjima vezanim za palminog surlaša”.

U međuvremenu, nijesu donijeli novi program eradikacije surlaša i sav teret borbe sa štetočinom prebacili na primorske gradove, kojima su palme jedno od osnovnih ambijentalnih obilježja.

Bonus video: