Kolašinci spriječili sječu stabala smrče

Predstavnik beogradske kompanije "Irva investicije" Savo Šćepanović kazao je za "Vijesti" da je neprijatno iznenađen reakcijama građana. Prema njegovim riječima, posječena stabla se nalaze na površini koja je u vlasništvu kompanije. Obaranje drveća, kaže on, omogućava izgradnju pristupnog puta parceli na kojoj će se graditi
101 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2016. 15:42h

Građani Kolašina spriječili su radnike, koje je angažovala beogradska kompanija "Irva investicije", da nastave sječu stabala ispod predškolske ustanove "Sestre Radović".

Ta kompanija, čiji je vlasnik Đorđije Nicović, sječu drveća obavlja u okviru pripremnih radova na urbanističkoj parceli, koja je u njihovom vlasništvu. Na parceli je planirala izgradnja hotela, površine oko 3.000 m2.

Janko Šćepanović, jedan od Kolašinca, koji su obustavili radove , tvrdi da su neka od posječenih stabala smrče stara i blizu 100 godina.

"Pored toga, nalaze se u samo gradskom centru. Osim što smatramo da je prekršeno mnogo zakonskih odrebi, mišljena smo da su, prilikom sječe, povrijeđene i etičke norme. Nezamislivo je da se na takav način obara drveće i pravi ogromna šteta. Odlučni smo da dalju devastaciju ne dozvolimo", tvrdi on.

Prema riječima Kolašinca , koji su spriječili dalju sječu, nekoliko stabala je oboreno u četvrtak poslijepodne, kad je taj dio grada skoro pust, pa je, kako tvrde, ogromna šteta već napravljena, bez adekvatne rakcije.

Oni napomnju da investitor nema građevinsku dozvolu. Okupljeni građani tvrde da mjesto sječe nije bilo ni propisno obilježeno, niti su radnici koji su obarali stabla imali propisnu zaštitnu opremu. Šćepanović je kazao da su podnesene prijave Komunalnoj policiji, ali i inspekciji za zaštitu prostora.

"Kako bi slične situacije ubuduće spriječili, pokrenućemo incijativu da lokalni parlament, već na sledećoj sjednici, donese odredbe o upravljanju zelenim površinama. Očekujemo hitnu rekaciju nadležnih i njihovu podršku u našim naporima da zaštitimo gradsko zelenilo", naglašava Šćepanović.

Predstavnik beogradske kompanije "Irva investicije" Savo Šćepanović kazao je za "Vijesti" da je neprijatno iznenađen reakcijama građana. Prema njegovim riječima, posječena stabla se nalaze na površini koja je u vlasništvu kompanije. Obaranje drveća, kaže on, omogućava izgradnju pristupnog puta parceli na kojoj će se graditi.

"Ne mogu da shvatim takve reakcije i takvu neukost. Dobili smo urbanističko tehničke uslove i, prema tome, imamo puno pravo da pripremimo teren za gradnju u očekivanju građevinske dozvole. Proces za dobijanje građevinske dozvole je u toku, izrada projekta takođe, ne razumijem gdje je problem i čemu sve ovo. Mi nemamo način da pristupimo parceli ukoliko ne posiječemo stabla. Oko naše parcele je sve privatno vlasništvo, pa ne znam na koji drugi način da uvedem bager na parcelu", kazao je predstavnik beogradske kompanije.

Šćepanović je najavio da će "radovi na pripremi terena biti nastavljeni".

Komunalna policija: Nijesmo nadležni

Iz kolašinske Komunalne policije kazali su da nijesu nadležni u sličnim situacijama. Kako je kazao načelnik te službe Zoran Kujović, oni su prijavu građana proslijedili Upravnoj inspekciji. Komunalna policija je, rekao je on, nadležna da vodi računa samo o tome da se mjesto izvođenja radova propisno obezbijedi.

Kako je kazala sekretarka za urbanizam Ivana Grujić, sekreterijat je 2011. godine izdao urbanističe-tehničke uslove Nicovićevoj kompaniji. Taj dokumenent se odnosi na urbanističku parelu br. 1 u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP).

"Za objekte, koji su gabarita, u kojem je planirani hotel, izdavanje građevinske dozvole je nadležnost ministarstva turizma i održivog razvoja. Nije mi poznato da li su dobili građevinsku dozvolu. Ministarsvto nas o tome do sada nije obavijestilo", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: