Uspješna zaštita djece odraz civilizacijske zrelosti

„Integrisano funkcionisanje svih institucija na unaprjeđenju mehanizama za ostvarivanje prava djece, vidimo kao ključni oslonac u zaštiti djece od nasilja i eksploatacije, ili – ukoliko nema rezultata – kao jedan od mogućih problema u sistemu“
88 pregleda 0 komentar(a)
nasilje nad djecom, Foto: Shutterstock.com
nasilje nad djecom, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2016. 14:44h

Uspješna zaštita djece od nasilja i iskorišćavanja odraz je civilizacijske zrelosti zajednice, ocijenjeno je na međuministarskom sastanku koji su organizovali Vlada i Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori.

Sastankom na temu „Zaštita djece od nasilja i iskorišćavanja“ predsjedavao je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

„Integrisano funkcionisanje svih institucija na unaprjeđenju mehanizama za ostvarivanje prava djece, vidimo kao ključni oslonac u zaštiti djece od nasilja i eksploatacije, ili – ukoliko nema rezultata – kao jedan od mogućih problema u sistemu“, istakao je Marković.

On je naglasio da je pitanje položaja djeteta značajno sa aspekta ukupnog razvoja društva, i podsjetio da je UNICEF bio važan partner u sprovođenju Vladinih politika u toj oblasti koje, kako je naveo, i ubuduće treba realizovati, u cilju stvaranja društvenog ambijenta prepoznatog kao prijateljsko dječje okruženje.

„Zaštita djece od nasilja i eksploatacije je aktivnost koja podrazumijeva nepodijeljen proaktivni pristup nadležnih resora i zahtijeva hitnost u postupanju, pa u tom pravcu očekujem sastanke na odgovarajućem nivou dva puta godišnje, kako bismo kao odgovorna Vlada pratili efikasnost i sazrijevanje institucija koje se bave brigom o djeci“, zaključio je Marković.

Sagovornici su se saglasili oko ključnih aspekata budućeg rada, kao što su prevencija nasilja u ranom djetinjstvu, pitanje korelacije nasilja sa kasnijim zdravstvenim problemima žrtava, nužnost sinhronizacije zdravstvenih sa socijalno-starateljskim institucijama.

Kako je saopšteno, to se odnosi i na identifikovanje vršnjačkog nasilja u zajednici, prepoznavanje uloge ombudsmana za djecu, kadrovsko profilisanje i unaprjeđenje službi koje rade sa djecom, kao i osnivanje multidisciplinarnih timova u svim crnogorskim opštinama.

U raspravi su učestvovali ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, šef Kancelarije UNICEF-a Bendžamin Perks, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Drago Spaić, ministar pravde Zoran Pažin, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Učestvovali su i zaštitnih ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Halil Duković, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajović, kao i predstavnici nekoliko ministarstava.

Bonus video: