CeMI: Netransparentan rad Agencije dodatno skrivaju

U CeMI-ju navode da članovi Savjeta zaboravljaju da se ne radi o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, već o tijelu "koje na prvom mjestu treba da bude otvoreno i odgovorno građanima"
0 komentar(a)
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2016. 12:38h

Odluka Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, da ne postoje razlozi za učešće predstavnika nevladinih organizacija. sjednici Savjeta, zbog sprječavanja dezinformacija u medijima, je još jedna u nizu loših odluka Agencije, koja bi trebala da bude primjer transparentnosti drugim tijelima, smatraju u Centru za monitoring i istraživanje (CeMI).

U CeMI-ju navode da članovi Savjeta zaboravljaju da se ne radi o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, već o tijelu "koje na prvom mjestu treba da bude otvoreno i odgovorno građanima".

"Najbolji način da se pogrešne informacije ne iznesu u javnost je da se za javnost otvore sjednice Savjeta, a ne da se ionako netransparentan rad ovog tijela dodatno skriva onemogućavajući pripadnicima civilnog sektora da prisustvuju sjednicama, pogotovo onog dijela koji je učestvovavo u kreiranju zakonskog okvira na osnovu kojeg Agencija funkcioniše. Period otpočinjanja rada, koji je trebao da bude iskorišten za građenje povjerenja građana u novu instituciju i dokazivanje njene efikasnosti i nezavisnosti, je potrošen na pronalaženje načina kako da se kroz podzakonske akte ograniče odgovornost i ovlašćenja Agencije i kako da se Agencija zaštiti od nadzora javnosti. Uzimajući u obzir odluku većine članova Savjeta, kao i kvalitet pripremljenih podzakonskih akata, možemo samo da zaključimo da je Agencija za kratko vrijeme svog funkcionisanja uspjela da poništi napredak koje su druge institucije postizale godinama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: