Zilić Delić: Kako da djeca u Pljevljima idu u školu kad je vazduh opet otrovan?

U saopštenju se dodaje da će nadležni reći da su to samo satne koncentracije, a srednje dnevne vrijednosti će biti izvedene kad se rezultati svedu i saopšte sledećeg mjeseca
2 komentar(a)
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Ažurirano: 29.01.2016. 11:05h

Predsjednica GP URA u Pljevljima Maida Zilić-Delić, kazala je da ova partija kao odgovoran građanski pokret prema građanima, kad već to ne žele ni lokalni ni državni organi koji su za to dobro plaćeni od svojih građana, traži od nadležnih pravo građanima Pljevalja na čist vazduh i vodu za piće.

"Djeca u Pljevljima ovih dana normalno idu u školu iako koncentracije štetnih PM 10 čestica u vazduhu dostižu u pojedinim satima i danima vrijednosti i do skoro 900 mg/m3. To je skoro 18 puta više od zakonom dozvoljenih parametara. Pitanje je koliko je opravdano i odgovorno da roditelji svoju djecu šalju u školu u vrijeme katastrofalnih prekoračenja otvornih materija u vazduhu. Iskreno se nadamo brzoj intervenciji lokalnih i državnih organa na zaštiti zdravlja svih građana Pljevalja i poštovanja ustavnih normi i zakona koji govore o zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi", kazala je Zilić-Delić.

U saopštenju se dodaje da će nadležni reći da su to samo satne koncentracije, a srednje dnevne vrijednosti će biti izvedene kad se rezultati svedu i saopšte sledećeg mjeseca.

"Zar je građanima Pljevalja bitan srednji prosjek ako im je u određenim satima ogromnih prekoračenja u vazduhu bilo ugroženo zdravlje. Realno je bilo očekivati da će nadležni prevashodno u lokalnoj upravi hitno intervenisati, ali umjesto toga kao i mnogo puta ranije samo zid ćutanja. Od nadležne agencije za zaštitu životne sredine nema podataka da se kojim slučajem nije, kao 1. decembra prošle godine, pokvarila mjerna stanica", kazala je Zilić-Delić.

Zilić-Delić je kazala da ono što je sigurno je da su Vladine kratkoročne mjere oko zamjene energenata doživjele potpuni neuspjeh, umjesto pune efikasnije i ekološki čistije subvencije struje za građane Pljevalja pristupilo se ekspirementalnim mjerama.

"Koncentracija štetnih i po zdravlje opasnih PM 10 čestica iznosila je 24. januara u 22:00 sata 782.6 mg/m3, a 26. januara oko 23:00 oko 900 mg/m3. Maksimalno dozvoljene koncentracije su svega 50 mg/m3. Takođe, 27. januara 2016 godine u 06:00 časova koncentracije PM 10 čestica iznosile su 793.4 mg/m3 i to skoro u vrijeme kad se prva smijena djaka sprema za polazak u školu", kazala je Zilić-Delić.

Bonus video: