Tivat: Izložba o bilju i gljivama Vrmca

Na izuzetno florističko bogatstvo Vrmca koji će uskoro i zvanično dobiti status zaštićenog parka prirode, ukazali su autori izložbe Dragan Rajčević, Igor Mamula i Vesna Pavić
157 pregleda 0 komentar(a)
izložba, Vrmac, Tivat, Foto: Siniša Luković
izložba, Vrmac, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.01.2016. 08:33h

Izložba pod nazivom "Ljekovito, začinsko, aromatično bilje i gljive Vrmca” privukla je u galeriju ljetnjikovca Buća-Luković, veliki broj Tivćana.

Žitelji tog grada gaje poseban emotivni odnos prema poluostrvu i brdu Vrmac što dijeli Tivatski od Kotorskog zaliva, a svojom skoro pa netaknutom rirodom, te bogatom graditeljskom i kultunom baštinom, predstavlja omiljeno izletište domaćih i fureštih.

Na izuzetno florističko bogatstvo Vrmca koji će uskoro i zvanično dobiti status zaštićenog parka prirode, ukazali su autori izložbe Dragan Rajčević, Igor Mamula i Vesna Pavić.

Rajčević je istraživač-amater koji već više od 40 godina intenzivno proučava sve aspekte prirodne i kulturne baštine Tivta i Boke, a njemu su u naporima da široj javnosti prikaže svo bogatstvo ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, te gljiva koje rastu u šumama Vrmca, stručnu pomoć pružili dvoje mladih inženjera hortikulture i poljoprivrede, Igor Mamula i Vesna Pavić.

Iz izloženih materijala i fotografija čiji su autori Dragan Rajčević i Goran Pivljaković, brojna publika u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković, mogla je bukvalno osjetiti i vidjeti mirise, ukuse i izgled prekrasnog i očuvamnog jedinstvenog prirodnog ambijenta Vrmca.

O karakteristikama flore Vrmca što broji preko 600 različitih vrsta te 75 vrsta gljiva, i odlikama tog prostora kao jedinstvenog prirodnog i kulturnog pejsaža, govorili su Mamula i Pavić, dok je Dragan Rajčević naglasio da je izložbom želio na što veći krug ljudi, proširiti svoju “infekciju Vrmcom”.

“Svim sredstvima ćemo se boriti za ostavrenje ideje da Vrmac bude proglašen parkom prirode i ova izložba je samo dio aktivnosti koje ulažemo u tom pravcu. Nadam se da će i Opština Tivat uložiti više napora u revitalizaciji i obnovi nekih zapuštenih djelova kulturne baštine na tom prostoru, prvenstveno crkve Svetog Srđa i ambijentalne cjeline Đurđevo brdo. Vrmac je naša zelena perla u plavom biseru Boke”, naglasio je Rajčević.

Bonus video: