Podgorica: Naplaćuju 4.652 parking mjesta

Centralna javna rasprava će se održati u KIC-u “Budo Tomović” 9. februara
147 pregleda 0 komentar(a)
parking, Foto: Zoran Đurić
parking, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.01.2016. 18:35h

Nacrtom elaborata o parking zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja, kategoriji motornih vozila koja se mogu parkirati i načinu naplate naknade za parkiranje na opštim i posebnim parkiralištima za dio grada preko Morače obrađeno je ukupno 2.668 parking mjesta koja se naplaćuju . U centralnoj gradskoj zoni ima ukupno 1.377, a u dijelu pored Ribnice 607 parking mjesta, što je ukupno 4.652 parking mjesta.

Dio prostora na posebnom parkiralištu kod SC “Morača” namijenjen je za parkiranje autobusa.

Elaborat za dio grada preko Morače obuhvata područje između ulica Serdara Jola Piletića, Mila Radunovića, Nikca od Rovina, 13.jula, Moskovske ulice, Dalmatinske i Meše Selimovića, uključujući postojeća parking mjesta u ulicama. Dokument obuhvata i područje Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, desne obale Morače, kao i urbanistički segment između Ulice Radoja Dakića, Ulice vojvode Maša Đurovića , Studentske i Cetinjske ulice.

Na opštim parkiralištima, pod kojima se podrazumijevaju djelovi kolovoza, trotoara... posebno obilježenih za parkiranje motornih vozila, u tom dijelu grada ima ukupno 1.882 mjesta.

Ukupan broj parking mjesta na posebnim parking prostorima sa naplatom parkiranja, u granici zahvata Elaborata, je 786.

Od tog broja se 195 mjesta nalazi na uređenom parkiralištu u Ulici Ivana Milutinovića , a 100 kod hotela „Podgorica“.

Ostatak čine parking garaže u Ulici Milana Popovića, kapaciteta 203 parking mjesta, u Moskovskoj u zgradi „Maksim“ - 53 mjesta i u Ulici Blaža Jovanovića u TC „Bazar“- 235 parking mjesta.

Na javnoj raspravi je i Elaborat o centralnoj gradskoj zoni, koji obuhvata ukupno 1.377 parking mjesta. Područje obuhvaćeno ovim elaboratom je urbanistički segment između Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, Ulice Marka Miljanova, Bulevara Ivana Crnojevića, Ulice 19. decembra, brda Gorica, Ulice Vaka Đurovića i lijeve obale Morače. Centralna rasprava o tri elaborata održaće se 9. februara u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

U dijelu grada pored Ribnice postoji 607 parking mjesta

Na javnoj raspravi je i elaborat za dio grada pored Ribnice, dio grada od Stare varoši do željezničke stanice i Ljubovića, koji obuhvata 607 parking mjesta na kojima se vrši naplata parkiranja.

Područje obuhvaćeno ovim elaboratom je urbanistički segment između Bulevara Ivana Crnojevića, Ulice Marka Miljanova i desne obale Ribnice, zatim, Ulica kralja Nikole, Bulevar crnogorskih serdara (pored hotela „City"), Ulica Oktobarske revolucije, Trg golootočkih žrtava i Ulica bratstva i jedinstva.

Ukupan broj parking mjesta na opštim parkiralištima u granici zahvata je 585, a na jedinom uređenom i privremenom posebnom parkiralištu za putnička vozila, u Ulici IV proleterske, ima 22 mjesta. U prvoj zoni parkiranja sat vremena parkinga košta 60 centi, u drugoj 50, a u trećoj 40 cetni. Na uređenim parkiralištima sat se naplaćuje 40, na parkiralištima gdje nijesu obilježena parking mjesta 30 i u javnim garažama sat vremena parkiranja je 50 centi.

Bonus video: