Nadležni da postave kamere na Ćemovskom i zaštite borove

Tokom novembra za jednu noć posječeno 30 stabala bora
4 komentar(a)
Ćemovsko polje, borovi, Foto: NVO Green Home
Ćemovsko polje, borovi, Foto: NVO Green Home
Ažurirano: 28.01.2016. 17:11h

Na Ćemovskom polju se nastavlja nekontrolisana sječa stabala alepskog bora, a nadležni još uvijek nemaju adekvatno rješenje upozoravaju iz NVO “Green Home”. Početak sezone grijanja, krajem prošle godine, obilježila je nelegalna sječa stabala u park šumi na Ćemovskom polju. Samo početkom novembra, preko noći, je posječeno oko 30 stabala.

“Ukoliko se nastavi trend da gotovo svakog jutra na Ćemovskom polju zateknemo nekoliko svježe posječenih borova, možemo samo pretpostaviti kojom brzinom će se smanjiti površina ovog važnog vjetrozaštitnog pojasa”, ističe Ksenija Medenica iz Green Homea.

Medenica navodi da se neefikasnost nadležnih organa u sankcionisanju počinilaca ogleda u malom broju riješenih slučajeva, zbog problema identifikacije počinilaca i nedostatka dokaza. NVO “Green Home” je pozvao nadležne organe da preduzmu konkretne mjere i pojačaju inspekcijsku kontrolu u cilju zaštite park-šume na Ćemovskom polju.

„Omogućiti nadzor nad svim područjima u gradu koja su ugrožena nelegalnom sječom, na način što će se formirati služba čije bi to bilo zaduženje”, predlaže Medenica.

Pored osnivanja službe za inspekciju, iz “Green Homea” smatraju da se problem nelegalne sječe može riješiti i postavljanjem kamera, koje bi omogućile lakšu identifikaciju počionilaca. Medenica ističe da je potrebno izraditi Plan upravljanja zelenilom, projekte rekonstrukcije i revitalizacije, kao i donijeti novu Odluku o uređenju zelenih površina, koja bi, prema njenim riječima, u većoj mjeri štitila zelenilo.

Bonus video: