„Rašid” još visi, a pripremaju novu iluminaciju

Inspektor je zaključio da su ukrasom postavljenim uoči dočeka 2015. godine, devastirane zidine Starog grada
66 pregleda 13 komentar(a)
Budva
Budva
Ažurirano: 28.01.2016. 14:45h

Opština Budva uložila je žalbu Ministarstvu kulture i time odložila ukljanjanje iluminacije dizajnera Karima Rašida sa bedema Starog grada.

“Vijestima” je potvrđeno da je Sekretarijat za gradsku infrastrukturu pripremio tender za izradu nove iluminacije bedema, za šta je Opština spremna da potroši 160.000 eura.

Kako je riječ o spomeniku pod zašitom države, Uprava za zaštitu kulturnih dobara prije mjesec je naložila da se u roku od 30 dana ukloni Rašidov rad, u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi, ukupne dužine 250 metara.

Inspektor je zaključio da su ukrasom postavljenim uoči dočeka 2015. godine, devastirane zidine Starog grada.

Aktuelna iluminacija, zbog forme svijetlećih elemenata, nosi simboličan naziv DNK.

Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na metalnim držačima dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

To je izazvalo revolt Starograđana, pa su podnijeli i krivičnu prijavu protiv nadležnih u opšinskom Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, koji je realizovao projekat.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara tada donosi rješenje o uklanjanju u iluminacije jer prethodno nijesu izdati konzervatostki uslovi, ali ga, nakon žalbe Opštine, Ministarstvo kulture odbacuje i nalaže da se uradi projekat konzervacije zidina, u roku od pola godine.

Naglasivši da nijesu devastirali bedeme, sekretar za gradsku infrastrukturu Nikola Divanović je kazao da će Opština ponovo uložiti žalbu na rješenje Uprave za zaštitu kultrnih dobra.

Bonus video: