Svetosavska akademija u godini jubileja 100 godina Mojkovačke bitke

Pored episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, brojnog sveštanstva i monaštva svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Nedeljko Tenjović, predsjednici opština Bijelo Polje i Berane Aleksandar Žurić i Dragoljub Šćekić...
114 pregleda 1 komentar(a)
Svetosavska akademija, Foto: Jadranka Ćetković
Svetosavska akademija, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.01.2016. 13:04h

Tradicionalna Svetosavska akademija u čast svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa proslavljena je sinoć u sportskoj dvorani NIkoljac u Bijelom Polju. Ovogodišnja akademija proslavlja se u godini jubileja 100 godina Mojkovačke bitke.

Pored episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, brojnog sveštanstva i monaštva svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Nedeljko Tenjović, predsjednici opština Bijelo Polje i Berane Aleksandar Žurić i Dragoljub Šćekić i drugi gosti iz političkog i javnog života.

U kulturno-zabavnom programu su nastupili književnik Blagoje Baković, narodni guslar Slavko Jeknić, KUD "Tesktilac", crkveni hor "Sveti Nikola” iz Bijelog Polja, dok su stihove o svetom savi kazivali Andrijana Rudić i petogodišnji Slobodan Jevrić, kao i grupa „Legende“.

Vladika Joanikije blagosiljajući skup je kazao da je duh svetog Save spojio svetost i veliko obrazovanje, monašku strogost i Hristovo milosrđe. "...A svetosavski duh prožima i našu duhovnost, našu svetu crkvu i našu kulturu. A u Crnoj Gori sve ono najuzvišenije i najljepše što je stvoreno, stvoreno je na temeljima Svetosavske duhovnosti. Imamo divne nemanjićke svetinje, crkvu Svetog Petra, manastir Voljavac, Đurđev stupove, manastir Moraču i ostale nemanjićke svetinje koje krase našu otadžbinu. A zar nisu Oktoih, cetinjska štamparija i štamparija Božidara Vukovića, ti najljepši dometi naše kulture Gorski vijenac nastali na temelju Svetosavske duhovnosti. Zar Njegoš nije duhovni potomak Svetoga Save, zar Sveti Vasilije nije njegov sljedbenik u najtežim vremenima koje smo prošli u našoj istoriji“, besjedio je vladika Joanikije.

Književnik Blagoje Baković u svojoj besjedi o svetom Savi je kazao da je spalitelj njegovih moštiju od ovog neba, dižući gore do Tvorca njegov prah, napravio Svetosavsku kupolu hrama.

"Evo nas večeras ovdje u Nikoljcu nadomak slova Miroslavljevog Jevanđelja, i rukopisa dijaka Grigorija, na domak Mileševe na Hercegovini. Nadomak svetiteljevog poslednjeg groba zemaljskog, čije svete mošti će, rekosmo, plamen spalitelja dići u nebo i osvetosaviti ga zauvječno, i pred Bogom i pred ljudima. Nadomak svjetlosti onog plama vračarskog, svjetlosti koja će zagrijati i osvijetlili i sve one duše srpske koje su, u nesporazumu same sa sobom, postale nezgrijane tim blagoslovom i ljubavlju njegovom molitvama njegovim nebeskim. Jer zbog njih na Nebu, sve naše pretke , za ove sada nedostojne, odbožene potomke, opet i stalno pita Gospod Isus- čiji je ono narod ako nije Savin“ , kazao je Baković.

Izaslanik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović je podsjetio da je sveti Sava gdje god je mogao, isticao važnost sloge, pomirenja sa drugima i samima sobom.

"Ništa se nije promijenilo od Savina doba pa evo do našega, devetsto godina kasnije. I danas moramo ostati, a gdje god najprije postati, složni da bi smo bili jaki“, kazao je on.

Nakon Svetosavske akademije u etno- selu "Vuković”, u Tomaševu je priređen tradicionalni Svetosavski bal.

Bonus video: