KANA: Inžinjerska komora CG i Strukovna komora arhitekata uočile niz ozbiljnih nepravilnosti u urbanističkom planu

Oni su izrazili veliko zadovoljstvo što se Inženjerska komora CG, kao najmeritornija strukovna organizacija u državi, izjasnila po ovom pitanju i stala u odbranu inženjerske struke i njenih zakonom propisanih pravila
137 pregleda 1 komentar(a)
Grupa Kana, pres, Foto: Luka Zeković
Grupa Kana, pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.01.2016. 10:25h

Nakon aktuelizovanja problema izgradnje objekta namjene centralne djelatnosti uz ulaz hotela "Podgorica", grupa KANA (Ko ako ne arhitekti) je izjavila da je dobila zvaničan dopis Inženjerske komore Crne Gore-Strukovne komore arhitekata. Ovaj dopis je, osim Grupi KANA, upućen Vladi Crne Gore i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U dopisu, koji potpisuju Svetislav Popović, generalni sekretar Inženjerske komore CG, i Ljubo D. Stjepčević, predsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata, konstatovan je niz ozbiljnih nepravilnosti u Detaljnom urbanističkom planu "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače" - južni dio, Podgorica.

"Ove nepravilnosti odnose se na nepoštovanje odredbi Zakona o planiranju i uređenju prostora iz 2005. godine, Zakona o zaštiti od požara, Pravilnika o sadržaju i kategorizaciji hotela i ugostiteljskih objekata, kao i nepoštovanje autorskih prava (ignorisanje primjedbe nosioca Autorskih prava upućene obrađivaču plana tokom javne rasprave). Na osnovu konstatovanog nezakonitog postupanja prilikom izrade i donošenja plana, u dopisu se zaključuje da Detaljni urbanistički plan "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače" - južni dio “treba staviti van snage, uz poništenje svih aktivnosti, radnji i posljedica koje je ovaj plan proizveo”", navodi se u saopštenju KANA.

Oni su izrazili veliko zadovoljstvo što se Inženjerska komora CG, kao najmeritornija strukovna organizacija u državi, izjasnila po ovom pitanju i stala u odbranu inženjerske struke i njenih zakonom propisanih pravila.

"Nadamo se da će nadležni organi promptno uvažiti mišljenje Inženjerske komore i preduzeti neophodne pravne korake za stavljanje ovog, po svemu spornog plana van snage, a time i obustavu radova na izgradnji poslovnog objekta uz ulaz hotela Podgorica", kazali su iz KANA-e.

Bonus video: