Skuplji najam suncobrana od taksi za jahte

Bez obzira da li je jahta duga 20 ili 120 metara, njen vlasnik će za boravak u Crnoj Gori platiti najviše 120 eura godišnje, odnosno tridesetak centi dnevno
66 pregleda 19 komentar(a)
Porto Montenegro, jahta, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, jahta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.01.2016. 21:00h

Vlasnici stranih jahti ubuduće plaćaće od pet do najviše 120 eura boravišne takse.

To je predviđeno Uredbom o visini boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma, koju je Vlada usvojila prošle sedmice.

Time je, pola godine nakon stvaranja zakonskih pretpostavki, omogućeno lokalnim upravama na primorju da naplate taksu za boravak nautičkim turistima, koji poslovično važe za najbogatije.

Zavisno od dužine broda i vremena zadržavanja, taksa iznosi od pet eura za jahtu dužine do sedam metara koja u Crnoj Gori ostaje do sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod duži od 20 metara koji se zadržava do godinu dana.

Utvrđujući visinu takse, Vlada je išla naruku vlasnicima i unajmiteljima megajahti, jer se toliko maksimalno može naplatiti i za najveću jahtu koja stalno boravi u Crnoj Gori - 124 metra dugački “Golden Odyssey“.

Uvedena je posebna naplatna kategorija “brodova“ koji će plaćati boravišnu taksu samo na period od godinu dana, čime je Vlada “pokrila“ kategoriju kruzera koji stalno uplovljavaju u Kotor.

Propisano je da brod dužine do 100 metara plaća taksu od 50 eura, brod dužine do 200 metara duplo više, a brod dužine preko 200 metara - 150 eura godišnje.

Po ljetos usvojenim izmjenama Zakona o boravišnoj taksi, predviđeno je da se taksa za jahte naplaćuje prilikom dobijanja vinjete za jahtu, što indirektno znači da bi taj novac mogao “poći” na račun neke od lokalnih turističkih organizacija gradova koji uopšte nisu konačna destinacija te jahte.

Tako bi se u praksi moglo desiti da, iako 90 odsto jahti koje dolaze u Crnu Goru boravi u Tivtu i marini Porto Montenegro, boravišnu taksu za njih naplate TO Bara, Herceg Novog ili Kotora, ako ta jahta pređe državnu granicu u Zelenici, Baru ili Kotoru.

Samo od jahti iz Mankove marine u kasu će više od 100 hiljada eura

O kolikoj potencijalnoj zaradi je riječ, najbolje potvrđuje primjer Tivta, vodećeg jahting centra u državi.

Iz Porto Montenegra su u nekoliko navrata isticali da je popunjenost njihove marine na godišnjem nivou oko 90 odsto.

Imajući u vidu da marina ima 450 vezova i najniži predloženi iznos takse od 5 eura po jahti za sedam dana, računica pokazuje da bi samo jahte vezane u marni kanadskog milijardera Pitera Manka godišnje Opštini Tivat trebalo da uplate minimum 105.300 eura na ime boravišne takse.

Poređenja radi, TO Tivat je do kraja septembra naplatila ukupno 161.382 eura boravišne takse od turista bez jahti.

Bonus video: