Maslinjake otvaraju i za manje imućne porodice

Neki maslinari „još masline sakupljaju sa zemlje”, što nije dobro
0 komentar(a)
Ćazim Alković, Foto: Radomir Petrić
Ćazim Alković, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.01.2016. 18:04h

Društvo maslinara Bara u subotu će “Pozrnicom” obilježiti kraj berbe i početak rezidbe maslina.

Tu manifestaciju organizuju u saradnji sa kompanijom Barmarketom i Srednjom poljoprivrednom školom.

“Pozrnica je lijep i human običaj na području Bara i Ulcinja, prema kojem vlasnici maslinjaka nakon berbe manje imućnim porodicama dozvoljavaju da uđu u njihove maslinjake i uberu ostatak plodova. Starije generacije kažu da su siromašne porodice tako mogle da obezbijede i više ulja nego što im je trebalo za godinu dana. Nije nam poznato da na našim prostorima postoji sličan običaj, pa smo nazivom htjeli da promovišemo humanost i ljudsku solidarnost, posebno kada se radi o maslinama i maslinovom ulju”, rekao je juče za „Vijesti“ predsjednik Društva maslinara Bara Ćazim Alković.

On je podsjetio da to udruženje promoviše primjenu savremenih agotehničkih mjera, uključujući ranu berbu. Objasnio je da je berba maslina u Baru trebalo da bude završena, ali i pored savjeta i preporuka, „izvjestan broj maslinara još masline sakuplja sa zemlje i prerađuje ih u maslinovo ulje“.

“Svjesni smo da takvo ulje ne može biti vrhunskog kvaliteta i na sve načine pokušavamo da maslinarima sugerišemo da promijene takvu praksu”, kazao je Alković.

U objektu Barmarketa biće izložba proizvoda maslinara, a predstavnici Prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu maslinovih ulja održaće “Oil Bar” - uz stručno vođenje i savjete, posjetioci će moći da degustiraju ekstra djevičanska maslinova ulja.

U isto vrijeme, na imanju Srednje poljoprivredne škole i u saradnji sa njihovim profesorima i učenicima, biće organizovana prezentacija rezidbe maslina koju će voditi iskusni edukovani maslinari iz Bara i okoline sa sertifikatima za taj posao.

“Na prezentaciju pozivamo maslinare koji su zainteresovani da sa 'rezačima' sklope poslovne dogovore i da se na licu mjesta uvjere u način i kvalitet njihovog rada. Ovu aktivnost smo nazvali B2B jer povezujemo osobe koje obavljaju rezidbu sa maslinarima koji imaju potrebu za stručnjacima ove vrste, a učenici imaju priliku da steknu praktična iskustva”, rekao je Alković.

Bonus video: