PREUZELI VIŠE OD PLANIRANOG

Tivatski vodovod premašio ugovor: Potrošili 1,62 miliona kubika

Iako su preuzeli više vode nego što je planirano, Tivatski Vodovod nije pristao da se poveća ukupna količina za 2016.
62 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.01.2016. 14:49h

Tivatski Vodovod lani je iz Regionalnog vodovodnog sistema (RV) preuzeo ukupno oko 1,62 miliona kubika vode, što je više od prvobitno ugovorenih 1,21 milion kubika.

Za to su Tivćani platili 490.000 eura.

Vodovod Tivat jedini od lokalnih vodovodnih preduzeća primorskih opština na vrijeme i u potpunosti izmiruje finansijke obaveze prema RV.

Prema podacima RV, Tivat je julu 2015. preuzeo 76 odsto više od ugovorene količine za taj mjesec, u avgustu čak 114 odsto više, dok je u septembru preuzeto 68 odsto više. Uprkos tome, lokalni tivatski Vodovod za ovu godinu, prema tvrdnji menadžmenta RV, nije pristao na njihov predlog da se povećaju ukupne količine vode, pa je ona ostala na 1,21 milion kubika.

RV je svim primorskim gradovima nudio vodu tokom cijele godine po cijeni od 0,29 eura po kubiku, što niko do sada nije prihvatio u cjelosti, iako je odbijanje rezultiralo višestruko većom konačnom cijenom vode koju lokalni vodovodi fakturišu potrošačima.

Tivćani lokalnom Vodovodu od 1. februara prošle godine plaćaju 0,97 eura, bez uračunatog PDV-a, a firme duplo skuplje.

Zbog činjenice da je iskorištenost kapaciteta RV tek 21 odsto, UO te državne firme je donio odluku da “u cilju obezbjeđivanja uslova za uredno funkcionisanje regionalnog vodovodnog sistema, održavanje sistema, izmirenje kreditnih i drugih obaveza JP-a”, poveća cijenu vode.

Stoga se sada lokalnim vodovodima voda iz RV nudi po cijeni od 37 centi po metru kubnom, €ako je snabdijevanje tokom cijele godine, odnosno 52 centa za periodičnu isporuku u trajanju od najmanje šest mjeseci i 74 centa za period kraći od pola godine.