Herceg Novi: Turisti najviše primjedbi imali na (ne)čistoću grada

Ljepota prirode i okuruženje, sigurnost, ljubaznost osoba u smještajnom objektu dobili su najveće ocjene
169 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.01.2016. 15:34h

U Anketi Turističke organizacije (TO) Herceg Novog, koja će se 4. februara naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, gosti koji su lani proveli odmor na hercegnovskoj rivijeri, najviše primjedbi imali su na čistoću grada i plaža, na nedovoljno spotskih aktivnosti, na pomanjkanje sadržaja za zabavu i kulturnu ponudu.

Ljepota prirode i okuruženje, sigurnost, ljubaznost osoba u smještajnom objektu dobili su najveće ocjene.

Na meti kritika najviše je bila (ne) čistoća stepeništa, nedopustivo mali broj kanti za otpatke na šetalištu. Preko 90 odsto primjedbi odnosilo se na nehigijnske uslove na plažama, zapuštenost i veliki broj povreda zbog staklenog i plastičnog otpada na plažama.

Veliki broj primjedbi odnosio se na izlivanje kanalizacija „na svakom koraku, pogotovo na plažama“, na neuređene javne površine i pokvarenu javnu rasvjetu, na neredovno vodosnabdijevanje. Gosti su zamjerili „visoke cijene u gotovo svim segmentima ponude“. U anketi je naglašavano nezadovoljstvo visokom cijenom prevoza trajektom i taksijem.

Dosta primjedbi odnosilo se na dilere smještaja koji „kvare utisak turista o Herceg Novom“, ali i na radove na infrastrukturi u toku sezone.

Turisti ističu kao problem nedostatak hotela, ali su imali zamjerke i na „lošu kategorizaciju smještaja u domaćinstvima, lažno oglašavanje na internetu, i na neprijavljivanje gostiju.

Stepenice po kojuima je Herceg Novi prepoznat bile su predmet ogromnog broja kritika. „Stepenice se nalaze u užasnom stanju, ne peru se, zaudaraju, jer turisti i lokalno stanovništvo, usljed nedostatka javnog WC, nuždu obavljaju na njima“, isticali su anketirani.

Kao jedna od glavnih motivacija turista za dolazak u Herceg Novi navedena je klimatska pogodnost i položaj grada, ali se predlaže veća briga za floru i faunu jer su zapostavljene.

Gosti su najviše novca, u proosjeku 34, 61 euro trošili na smještaj, a najmanje na ulaznice za kino, muzeje, izložbe, obilazak tvrđava...

Bez obzira na brojne zamjerke, većina turista - 82,58 odsto, izjavila je da će ponovo doći u Herceg Novi na odmor, a samo 2 odsto da neće.

Istraživanje se temelji na 1.190 anketiranih turista-gostiju u 12 mjesta u opštini, koji su odgovarali na 26 pitanja, u anketi koju je TO Herceg Novi sprovela od 1. jula do 31 avgusta.

Bonus video: