CGO: Važno da preispitamo našu prošlost, da se sa njom suočimo

Iz CGO-a su kazali da je to prilika da se svi zamisle nad prijetnjama trenda fašizacije na koji nije imuno ni crnogorsko društvu a koji ugrožava ljudska prava i demokratski razvoj
0 komentar(a)
holokaust, Foto: CGO
holokaust, Foto: CGO
Ažurirano: 26.01.2016. 14:06h

Izgradnja društva spremnog da se odupre opasnostima fašizma ostvarljiva je primjenom zakona, efikasnom i pravovremenom reakcijom državnih organa u odbrani ljudskih prava i sloboda, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ta nevladina organizacija obilježiće sjutra 27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Iz CGO-a su podsjetili da je toga dana 1945. oslobođen koncentracioni logor Aušvic /Auschwitz/, najveći i najozloglašeniji logor nacističke Njemačke.

U njemu je bilo deportovano više od 1,3 miliona ljudi iz Evrope, među kojima je bilo najviše Jevreja. Ubijeno je 1,1 milion ljudi.

Generalna skupština UN je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovog dana.

Rezolucijom se apeluje na sve članice UN da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o njegovoj istoriji, nastojeći da se spriječe genocidi u budućnosti.

Iz CGO-a su kazali da je to prilika da se svi zamisle nad prijetnjama trenda fašizacije na koji nije imuno ni crnogorsko društvu a koji ugrožava ljudska prava i demokratski razvoj.

„Važno je da preispitamo našu prošlost, da se sa njom suočimo i osudimo sve ono što su proizveli fašizam i nacizam, kako bi doprinijeli većem stepenu osjetljivosti na nepravdu, nasilje i kršenje ljudskih prava sa kojima svijet, pa i Crna Gora, i danas imaju iskustvo“, rekli su iz CGO-a.

Oni navode da je izgradnja društva spremnog da se odupre opasnostima fašizma ostvarljiva kroz primjenu zakona, efikasnu i pravovremenu reakciju državnih organa u odbrani ljudskih prava i sloboda i sistem edukacije kojim se budućim generacijama prenose činjenice o svim zločinima iz prošlosti.

„Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta treba da bude opomena da o holokaustu moramo govoriti, kako bi u budućnosti spriječili zločine sličnih razmjera“ ocijenili su iz CGO-a.

Bonus video: